V Gdyni kralovali Kiplimo a Jepchirchirová, Stewartová kousek do NR - Český běh

17. 10. 2020, Petr Jelínek, foto: ČAS - Aleš Gräf, Závody

V polské Gdyni proběhlo 24. mistrovství světa v ½ maratonu. Pro světové tituly si doběhli Uganďan Jacob Kiplimo a Keňanka Peres Jepchirchirová. Z českých závodnic dosáhla nejlepšího umístění 34. Moira Stewartová, která zaostala jen sedm vteřin za českým rekordem Evy Vrabcové Nývltové.

Dva rekordy za šest týdnů

Do závodu žen odstartovalo 105 běžkyň ze 45 zemí včetně Moiry Stewartové, Marcely Joglové, Terezy Hrochové a Venduly Frintové. Pro všechny čtyři české reprezentantky se jednalo o premiéru na půlmaratonském MS a také se jednalo o nejpočetnější účast našich závodnic v historii tohoto šampionátu.

Velmi záhy po startu se od zbytku startovního pole odtrhla třináctičlenná skupina očekávaných favoritek, ve které byly ryze závodnice afrického původu. S pěti Keňankami a Etiopankami se držely ještě Turkyně Yasemin Canová, Izraelka Lonah Chemtai Salpeterová (obě původem z Keni) a Němka Melat Kejetaová (z Etiopie).

V úvodních kilometrech se o tempo staraly výhradně Keňanky, zatímco Etiopanky se vezly schované v balíku. Nejaktivnější v tahání skupinky byla stříbrná na předešlém MS ve Valencii a bývala světová rekordmanka Joyciline Jepkosgeiová. Na metě pátého kilometrů probíhala vedoucí třináctka stále pohromadě. Z českých závodnic byla ve „čtvrtině“ závodu nejvýše Moira Stewartová, která uzavírala třetí desítku se ztrátou 1:17 na čelo. Zbylé trio běželo společně kolem čtyřicáté pozice devět vteřin za svěřenkyní Václava Janouška.

Na desítce už se vedoucí skupinka smrskla na sedm závodnic. Krátce předtím z ní vypadla obhájkyně titulu Etiopanka Netsanet Gudetaová, kterou postihl pád, a nabrala ztrátu přibližně třiceti metrů, která už se jen prohlubovala. Vedoucí Canová proběhla 10 kilometrů v mezičase 30:57, společně s ní se držely Keňanky Joyciline Jepkosgeiová a Peres Jepchirchirová, etiopské trio Ababel Yeshanehová, Zeineba Yimerová a Yalemzerf Yehualawová a také trochu překvapivě i Němka Kejetaová. Velmi dobře si nadále vedla Moira Stewartová, když byla krátce před polovinou závodu na 25. místě v čase 33:23. Hrochová s Frintovou se držely kolem padesáté příčky za 33:48 a Joglová byla průběžně 56. v mezičase 34:01.

Dalších pět kilometrů byl obrázek na čele neměnný. Stewartová se mezitím na patnáctém kilometru propadla na průběžnou 35. příčku, přesto byla nadále naší nejlepší závodnici. Zlomový okamžik přišel v 54. minutě závodu, kdy se po vzájemném kontaktu ocitly na zemi Ababel Yeshanehová a Joyciline Jepkosgeiová a v ten moment vypadly z boje o medaile. Naopak právě v tento okamžik se vykrystalizovala trojce budoucích medailistek.

Jepchirchirová, Kejetaová a Yehualawová si to pak o titul světové šampionky rozdaly až v závěrečném dramatickém finiši. V posledních metrech měla přeci jen nejvíce sil favorizovaná Jepchirchirová a po čtyřech letech si doběhla pro svůj druhý titul mistryně světa v půlmaratonu. Navíc svůj triumf ozdobila novým světovým rekordem v ryze ženském závodě 1:05:16, čímž o 18 vteřin vylepšila vlastní výkon z ze začátku září na pražské Letné.

Překvapivé stříbro vybojovala Melat Kejetaová v národním rekordu své nové domoviny 1:05:18 a stala po dvanácti letech první evropskou závodnicí, která se postavila na stupně vítězů. Jen o vteřinu za německou reprezentantkou finišovala v novém osobáku 1:05:19 bronzová Yalemzerf Yehualawová, ta z etiopské sestavy, od které se to čekalo nejméně.

O jednu příčku oproti minulému šampionátu ve Valencii, tedy na čtvrtou si polepšila její krajanka Zeineba Yimerová (1:05:39). Až za ní, jako pátá a šestá, doběhly smolařky závodu Ababel Yeshanehová (1:05:41) a Joyciline Jepkosgeiová (1:05:58). Nový turecký národní rekord 1:06:20 zaznamenala sedmá Yasemin Canová. Obhájkyně titulu Netsanet Gudetaová finišovala i přes pád v polovině závodu jako osmá v čase 1:06:46.

Nejen Moira zářila

Úspěšný debut zažily v Gdyni také české reprezentantky. Moira Stewartová si doběhla pro 34. místo a při svém teprve druhém startu na půlmaratonské distanci útočila dokonce i na český rekord Evy Vrabcové Nývltové, za kterým zaostala vynikajícím časem 1:11:08 o pouhých sedm vteřin a zařadila se na třetí místo českých historických tabulek za již zmiňovanou Vrabcovou a Alenu Peterkovou. Zároveň se jedná o historicky nejlepší český výkon v ryze ženském půlmaratonu.

Obří, skoro 4minutové zlepšení proti svému dosavadnímu maximu z červencového MČR v Kostěnicích zaznamenala padesátá Tereza Hrochová, když se časem 1:12:13 vyhoupla na páté místo národních historických tabulek. Z nového osobního rekordu se mohla těšit také 66. Vendula Frintová. Výkonem 1:13:16 (v jejím případě o 52 lepším než při OR v Kostěnicích) je specialistka na triatlon momentálně osmou nejrychlejší ženou naší historie. Relativně nejméně vyšel závod Marcele Joglové, která doběhla 73., i její čas 1:14:30 je však kvalitní, druhý nejlepší v její kariéře.

V soutěži týmů obsadily Češky solidní 12. místo, což je naše historické maximum v rámci tohoto šampionátu, když děvčata vylepšila umístění svých předchůdkyň z roku 1998 o pět příček. Vítězství z Valencie obhájily Etiopanky v novém rekordu mistrovství 3:16:39. Stříbro braly Keňanky se součtem prvních tří časů 3:18:20 a na bronzový stupínek vystoupaly Němky za 3:28:42.

Vládl Uganďan, ale jiný

Závod mužů byl poměrně dlouho otevřený. Ještě na desátém kilometru čítala čelní skupina 23 běžců, které vedl v mezičase 28:23 trojnásobný světový rekordman Joshua Cheptegei z Ugandy, pro kterého se jednalo o půlmaratonskou premiéru, a vzhledem ke své formě měl ty nejvyšší ambice. Krátce po 15. kilometru se pokusil nastoupit Keňan Kibiwot Kandie a podařilo se mu vedoucí jedenáctičlennou skupinku roztrhat.

Jen o několik set metrů dál o sobě dal poprvé vědět také Cheptegeiův mladší krajan Jacob Kiplimo. Devatenáctiletý mladíček začal stupňovat tempo a jediným, kdo s ním dokázal v ten moment držet krok, byl Kandie. Naopak ostatní včetně Cheptegeie odpadli. Souboj o zlato se tak zúžil už jen na dva borce. Rozhodující nástup si Kiplimo naplánoval přibližně dva kilometry před cílem, kdy postupně náskok na svého keňského soka mírně zvyšoval a úspěšně ho také udržel až do cíle.

Tím Kiplimo proběhl vítězně v novém rekordu šampionátu 58:49. Šest let starý rekordní zápis Keňana Geoffreyho Kamworora vylepšil o 19 vteřin. Byl to přitom teprve jeho druhý půlmaraton a k titulu juniorského mistra světa v krosu nyní přidal svůj první seniorský světový titul. Rychleji než Kamworor v Kodani 2014 běžel také stříbrný Kibiwot Kandie, jenž si zasloužil tento cenný kov časem 58:54. Bronz putuje do Etiopie díky Amedeworkovi Walelegnovi za 59:08.

Joshua Cheptegei zůstal těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě v čase 59:21. Elitní šestici pak uzavřeli další zástupci velmocí, Etiopan Andamlak Belihu (59:32) těsně následován Keňanem Barsotonem (59:34). Sedmá účast na MS v ½ maratonu a sedmé místo, to je bilance Jihoafričana Stephena Mokoky, který se už počtvrté v řadě umístil v elitní desítce. Tentokrát navíc ještě zaběhl časem 59:36 národní rekord své země. Osmý Francouz Morhad Amdouni se pak časem 59:40 stal třetím nejrychlejším Evropanem historie za Julianem Wandersem a Mohamedem Farahem.

Šestnáctý týmový titul z 24 šampionátů získali Keňané, kteří součtem 2:58:10 stanovili nový rekord mistrovství, když o 48 vteřin překonali své krajany z mistrovství v Cardiffu 2016. Stříbro vybojovali obhájci titulu z předešlého ročníku ve Valencii Etiopané (2:58:25). Uganďané se podruhé v historii půlmaratonského MS radují z týmové medaile, když navázali stejným kovem na bronz z roku 2004.

Výsledky

Další články

Palestra Kbelská 10 přinesla běžecké jaro i rekordy, vítězí Strnad a Stýblová
3. března 2024 Závody, Tomáš Nohejl, foto: Petr Váňa

Palestra Kbelská 10 přinesla běžecké jaro i rekordy, vítězí Strnad a Stýblová

Jen těsně o 35 kusů se nevyprodala navýšená kapacita 1500 startovních čísel. Jeden z nedávno vyhlášených TOP běhů loňského roku Palestra Kbelská desítka na severovýchodním kraji Prahy i tak nabídla řadu rekordů, v ideálním počasí (13 stupňů, místy slunce a hlavně bezvětří) též bezvadnou atmosféru i s kapelou na startu ...

Stewartová má ze Španělska osobák na desítce
25. února 2024 Závody, text: red, foto: Puma

Stewartová má ze Španělska osobák na desítce

Česká rekordmanka na maratonské i půlmaratonské trati Moira Stewartová si zpestřila přípravu na olympijské hry závodem na 10 kilometrů ve španělském Castellónu, kde doběhla v čase 32:41. Stewartová si tak o tři vteřiny vylepšila osobní rekord na silnici. „Z času nejsem nadšená, ale zároveň nejsem ani zklamaná,“ uvedla Stewartová. Svěřenkyně ...

Pořadatelé běžecký podniků opět oceněni
21. února 2024 , Michal Procházka, foto: ČAS - Jan Houska

Pořadatelé běžecký podniků opět oceněni

Tradičním místem výročního setkání pořadatelů běhů se zástupci Českého atletického svazu a členy Zlatého klubu českých vytrvalců se stává Střelecký ostrov. S impozantním výhledem na Prahu ze zdejšího restaurantu se také pro rok 2023 vyhlašovalo ve čtyřech kategoriích: závody, akce, seriály a festival. Prostory v centru Prahy kousek od Národního divadla ...

Pozvánka na Evropskou konferenci běžeckého byznysu
16. února 2024

Pozvánka na Evropskou konferenci běžeckého byznysu

European Running Business Conference 2024, to je jedinečné setkání specialistů na běžecké odvětví! Připojte se k nám od 8. do 10. listopadu v kultovním kulturním centru Nadace Stavrose Niarchose v Aténách v Řecku, kde se zrodil maratónský závod, zvou pořadatelé. Těmi jsou Evropská atletika a SEGAS (řecký atletický svaz), ve spolupráci ...

Ohlédnutí za uplynulým ročníkem EuroHeroes
19. ledna 2024 , RunCzech a M. Procházka

Ohlédnutí za uplynulým ročníkem EuroHeroes

Loňský ročník běžeckého projektu RunCzechu se skládal ze čtyř půlmaratonů oceněných známkou kvality od Světové atletiky (Road Race Label). Mezi padesátkou elitních evropských uspěla i Tereza Hrochová, která se stala spolu s Němcem Sebastian Hendelem vítězkou série. EuroHeroes, projekt vytvořený RunCzech s cílem najít evropské běžecké hvězdy, se loni (po přestávce ...

Praha–Dobříš: Maraton s puncem tradice se stihl ještě na sněhu
13. prosince 2023 , Tomáš Nohejl (edit a mezititulky redakce), foto: Martin Wawrzyczek

Praha–Dobříš: Maraton s puncem tradice se stihl ještě na sněhu

Překonáte zasněžený brdský hřeben rychleji po svých anebo na běžkách? I tuhle tajenku rozluštili účastníci letošního maratonu z Prahy do Dobříše, který navazuje na historický závod ze začátku minulého století. Jen si to bere místo po prašné silnici po trailových trasách. A v adventním čase. Na měknoucím sněhu v nesmekách i ...

Hrochová a Kovář v TOP 30 evropského krosu
10. prosince 2023 , Petr Jelínek

Hrochová a Kovář v TOP 30 evropského krosu

V belgickém Bruselu proběhl poslední reprezentační vrcholu roku 2023, kterým bylo mistrovství Evropy v přespolním běhu. O nejlepší umístění devítičlenné české výpravy se postarala dvaadvacátá Tereza Hrochová. Hrochová a Kovář mezi třicítkou nejlepších Do ženského mistrovského klání, které měřilo 9 kilometrů odstartovalo celkem 59 závodnic, a tak byla poměrně solidní šance, že si ...

KROSOVÁ ELITA MÍŘÍ DO BRUSELU
7. prosince 2023 , Petr Jelínek

KROSOVÁ ELITA MÍŘÍ DO BRUSELU

V neděli 10. prosince se uskuteční v Bruselu 29. mistrovství Evropy v přespolním běhu. Na startu bude řada špičkových běžců a také devět českých nadějí. Evropský krosový šampionát se do belgické metropole vrací po patnácti letech. Naposledy se zde konal v roce 2008. Belgie pak hostí kontinentální klání v přespolním běhu potřetí. Ještě ...

provozovatel

partneři českého běžeckého klubu