Pozor, zákruta! Maratonci o veteránské tituly v rozpálené Ostravě - Český běh

12. 9. 2023, Adam Fritscher, foto: Ondřej Lokos - ostravacitymarathon.cz, Závody

Sto let od prvního maratonu konaného v městě Ostrava (i když to vlastně skutečný maraton tehdy nebyl, ale o tom později) se v moravsko-slezské metropoli bojovalo na královské vytrvalecké trati znovu, mimo jiné o tituly veteránských mistrů republiky. Letošní Ostrava City Marathon přivítal v neděli 10. září stovky účastníků na několika tratích extrémně horkým počasím, inovovanou tratí plnou ostrých zatáček, ale i příjemnou atmosférou a solidně zvládnutou organizací s minimem chybiček.

Stoletá historie

Tuzemské maratonské hnutí bylo teprve v plenkách, když se 12. srpna 1923 uskutečnil Slezský maraton se startem v Opavě a cílem v Ostravě. Zúčastnilo se jej pouhých 17 odvážlivců a měřil jen 31 kilometrů (oficiální délka 42,195 km byla definitivně ustanovena až o rok později na olympiádě v Paříži), přesto je považován za první skutečný maratonský závod v běžecké historii tehdy již expandujícího hornického města. Zdejší běžecká komunita si toto jubileum letos připomněla několika akcemi a jednou z nich byl právě Ostrava City Marathon se startem a cílem u City Campusu Ostravské univerzity, který akci poskytl zázemí.

Zatáčky, parky a vedro

Organizační tým v čele s ředitelkou závodu a přední českou vytrvalkyní Petrou Pastorovou (mimo jiné aktuální držitelkou českého rekordu v běhu na 100 kilometrů) se letos vedle dalších překážek musel vypořádat i s nutností pozměnit trať závodu. Ta měla mít původně na královské hlavní distanci dva okruhy, vzhledem k požadavkům příslušných orgánů týkajících se co nejmenšího omezení dopravy v průběhu závodu musela být nakonec čtyřkolová.

Tato úprava sice na jednu stranu vedla k tomu, že se nová trať daleko více klikatila ulicemi a parkovými cestami, na stranu druhou však zavedla běžce z rovných cest více do stinných prostor Komenského sadů. Což se v nedělním počasí ukázalo jako velmi prorocké. Léto se totiž nadechlo ke svému možná poslednímu velkému náporu a „oblažilo“ závodníky oblohou bez mráčku a teplotami nad třicet stupňů. Po předchozím přechodném ochlazení to byla skutečně vražedná kombinace, která bezpochyby přispěla k tomu, že na 237 maratonců, kteří dorazili až do cíle, připadalo 25 těch, u jejichž jména se ve výsledkové listině objevilo jméno DNF.

Stovky běžců v ulicích

Maratonci ale nebyli jediní běžečtí nadšenci, kteří si toho dne rozpálené ostravské ulice vyzkoušeli na vlastní kůži. Součástí mítinku byl rovněž závod na deset kilometrů s 237 účastníky ozdobený navíc kvalitním časem 31:41 keňského vítěze Alexe Kipropa Lagata, půlmaraton s 501 doběhnuvšími – rovněž keňští vítězové Laban Cherutyot (1:05:58) a Ruth Nundu Mbathaová (1:18:56) – a také závod šestičlenných štafet, jichž bylo na startu a v cíli celých 106. Celkem se tedy na některou z tratí vydalo více než 1600 příznivců zdravého pohybu, což je jistě úctyhodný počin. Navíc se v rámci akce konal ještě i nesoutěžní MiniMarathon na 2,1 kilometru určený především pro rodiny s dětmi. Ten odstartoval už o čtvrt na deset dopoledne a poté následovaly dva starty – nejprve v 10 hodin desítka a o deset minut později zbylé závody. Což se ukázalo jako dobrý tah, protože trať desetikilometrového okruhu byla poměrně úzká, takže především v úvodu měl dav běžců hustotu známou z daleko větších a masovějších městských běhů.

Suverénní vítězové

Co se týká samotného maratonu, už jeho průběh dával tušit, že se o vítězích rozhodne daleko před cílovým finišem. Mezi muži běžel více než polovinu trati sólo závod Jan Kohut (Fénix Sport Blansko), který také vyhrál časem 2:35:43 o celých deset minut před druhým Petrem Murasem (Café Almaty, 2:45:29), další tři minuty ztratil výborný ultramaratonec Ondřej Velička (2:48:46). Za zmínku jistě stojí i celkové čtvrté místo nejlepšího padesátníka Mulugety Serbessy, někdejšího elitního českého maratonce s etiopskými kořeny, jenž se k závodnímu běhání vrátil po delší pauze.

Mezi ženami neměla konkurenci absolutně šestá Petra Pastorová z pořádajícího klubu MK Seitl Ostrava. Ředitelka a hlavní tvář závodu zaběhla při všech organizačních povinnostech více než solidní čas 3:02:14, zvlášť když i ona sama už pěkných pár let promlouvá také do pořadí veteránských kategorií. Druhá byla s odstupem Polka Karolina Waśniewská (3:13:56) a třetí naopak s minimálním odstupem Eliška Kaniová (LightBIKE Havířov, 3:14:22).

V rámci vyhlašovacího bloku se kromě celkových medailistů dekorovali rovněž nejlepší závodníci v rámci mistrovství České republiky veteránů v maratonu. Škoda že zejména u těch nejstarších kategorií, kde si borci zaslouží asi největší obdiv, končil ceremoniál ještě před jejich doběhnutím či v době, kdy se těsně po něm vzpamatovávali v přilehlém zázemí.

Hodnocení závodu

Ostrava City Marathon je určitě zajímavá a dostupná alternativa pro všechny, kdo mají rádi velké městské běhy a k dobrému výkonu je motivuje početné pole soupeřů a běžeckých kamarádů. Pár drobných chybiček v organizaci by se jistě našlo a určitě k nim nepatří letošní vedro, které nelze pořadatelům nijak vyčítat. S ním však souvisel například fakt, že na poslední osvěžovací stanici zhruba tři kilometry před cílem došla předčasně voda zhruba v době, kdy byla ještě většina maratonců na trati, což některé z nich (včetně autora těchto řádků) nepříjemně zaskočilo.

Celkově ale organizace mítinku šlapala a atmosféra byla velmi příjemná a přátelská. Samotná trasa není úplně vhodná pro pokusy o osobní rekordy právě množstvím již zmíněných zatáček, úzkým profilem zejména v prvních kilometrech, občas přítomnou kostkovou dlažbou a také poměrně citelným převýšením (dle autorových hodinek něco přes 200 výškových metrů). Rozhodně lze ale v Ostravě zaběhnout solidní maraton – pokud se léto v půlce září nezblázní a nepokusí se násilně vzít si vládu nad přírodou zpět.

Řekli v cíli

Jan Kohut (vítěz maratonu a mistr ČR nad 35 let): Od prvního do třetího kola se běželo docela rychle, pak už se začalo projevovat velké vedro. Zpočátku jsme běželi ve skupince a můj původní plán byl jít takto zhruba do pětadvacátého kilometru. Na sedmnáctém jsem ale zjistil, že jsem sám a tak už to zůstalo až do cíle. Nakonec z toho bylo celkem tréninkové tempo, protože bylo jasné, že v těchto podmínkách z toho žádný super čas nebude. Veteránský titul je takový bonus navíc, ale raději budu ještě běhat na absolutní pořadí (úsměv).

Mulugeta Serbessa (4. absolutně a mistr ČR nad 50 let): Moc teď neběhám, od velkého závodění jsem si dal zhruba osmiletou pauzu. První kolo jsem šel s pozdějšími medailisty, ale bylo to možná až moc rychlé, takže do druhé půlky jsem musel citelně zpomalit. To ale nevadí, zdejší závod jsem několikrát vyhrál, poprvé v roce 2001, což je už 22 let, takže si tu vážně nemám co dokazovat (smích).

Daniel Šindelek (mistr ČR nad 55 let): První půlka se mi běžela dobře, pak už ale začalo působit teplo, takže jsem musel zpomalit. S časem 3:16 proto naprostá spokojenost.

Roman Slowioczek (mistr ČR nad 60 let): Na poslední občerstvovačce, kde už nebyla voda, mi úplně došlo a snad dva kilometry před cílem mě to hodně sundalo. Naštěstí mi jedna z cyklistek na trati dala vodu z láhve, to mě v tu chvíli zachránilo.

Petra Pastorová (vítězka maratonu, ředitelka závodu a mistryně ČR nad 45 let): Z pocitů ze závodu převládá hlavně to vedro. Ale podmínky jsme měli samozřejmě všichni stejné a každý, kdo doběhl do cíle, byl vítěz. Všichni jsme na trati hledali stín, v tomto pomohla změna trati, která byla díky tomu víc v přírodě a zeleni. Já jsem běžela tempově, určitě jsem cítila únavu z posledních dvou intenzivních organizačních týdnů, takže na vytoužený traťový rekord to zase nebylo. Pořádat takovou akci je náročné, hlavně je na to málo lidí. Ale zase potěšilo, že je o běh zájem, například počet maratonců byl letos rekordní, čemuž pomohlo i veteránské mistrovství. Až se z toho vyspím, tak si určitě řeknu, že v tom pokračuji i příští rok (úsměv).

Eliška Kaniová (3. absolutně a mistryně ČR nad 35 let): Bylo opravdu hrozné horko a čas jsem tedy měla horší než vloni. Ale jsem moc ráda za třetí místo a samozřejmě také za mistrovský titul.

Kateřina Šeděnková (mistryně ČR nad 40 let): Dnes to bylo hodně pekelné, navíc jsem bojovala s následky virózy, takže jsem původně ani neměla běžet. Zvítězila však láska k běhu a chuť užít si to tu s přáteli. Čas je sice výrazně horší než vloni, ale to vlastně v souvislosti s tím vším vůbec nevadí.

Alexandra Willerthová (mistryně ČR nad 55 let): Já mám vedro ráda, takže to pro mě bylo výborné. Běžela jsem v pohodě a s dobrou náladou. Navíc to tady v centru Ostravy dobře znám, běhám tady pořád, stejně jako ve svých oblíbených Beskydech.

Hana Breburdová (mistryně ČR nad 60 let): V sobotu den před Ostravou jsem běžela Barokomaraton u Plzně. To bylo také horko, ale dnes bylo ještě větší – pěkně to žhnulo a všechna voda hned vysychala, takže to bylo dost o přežití. Jsem ráda, že mám svůj 298. maraton za šestnáct let, co běhám, úspěšně za sebou.

Další články

Holešov hostí v sobotu republikový šampionát v běhu na 10 000 metrů
25. dubna 2024 Závody, Petr Jelínek, foto: ČAS - Tomáš Edlman

Holešov hostí v sobotu republikový šampionát v běhu na 10 000 metrů

Moira Stewartová poběží v městě na pomezí Hané a Valašska již o svůj sedmý titul na této distanci. Martin Zajíc se pokusí dokonat zlatý hattrick. Mistrovství bude opět společné se Slováky. Stewartová se vrací na oblíbený šampionát Největší hvězdou mistrovství České republiky na dráhové desítce v Holešově je jednoznačně Moira Stewartová. Svěřenkyně Václava Janouška má ...

Istrijský maraton: prima závodění mezi vinicemi a po mořském pobřeží
23. dubna 2024 Závody, Adam Fritscher, foto: istrski-maraton.si

Istrijský maraton: prima závodění mezi vinicemi a po mořském pobřeží

Kdo hledá nevšední (a přitom dostupné) běžecké zážitky a už je omrzelý z velkých městských závodů, může si dopřát relativně nedaleko od českých hranic zajímavou alternativu. Istrijský maraton na krásném (a také krátkém) mořském pobřeží Slovinska letos oslavil svůj jubilejní desátý ročník. A byla u toho i početná výprava závodníků ...

V Ostravě se chystá v říjnu premiéra mezinárodního maratonu Emila Zátopka
19. dubna 2024 Závody, Šárka Mokrá, EZOG

V Ostravě se chystá v říjnu premiéra mezinárodního maratonu Emila Zátopka

V Ostravě startuje zbrusu nový maraton – na jediném certifikovaném okruhu, s mezinárodní účastní i televizním přenosem. Nese jméno legendárního běžce Emila Zátopka, který byl mimo jiné vyhlášen českým olympionikem století. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. V sobotu 26. října na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích odstartuje ...

Hrochová zpět na půlmaratonském trůnu, premiéra Marčíka
14. dubna 2024 Závody, Michal Procházka, foto: ČAS - Jiří Marek

Hrochová zpět na půlmaratonském trůnu, premiéra Marčíka

V Pardubicích byli za teplého jarního počasí korunováni republikoví šampioni v půlmaratonu. Tereza Hrochová po suverénním výkonu získala svůj čtvrtý titul na této trati, Vladimír Marčík se po boji s Jiřím Homoláčem radoval vůbec poprvé. Tereza Hrochová vybojovala týden po startu na půlmaratonu v Praze svůj již třináctý titul napříč disciplínami. Poloviční maratonská ...

V Pardubicích se poběží o půlmaratonské tituly
11. dubna 2024 Závody, Michal Procházka, foto: ČAS - Martin Edlman

V Pardubicích se poběží o půlmaratonské tituly

Pardubický vinařský půlmaraton bude v sobotu 13. dubna opět hostitelem mistrovství České republiky. Hlavní hvězdou bude olympionička Tereza Hrochová, mužský závod nabídne duel Jiřího Homoláče s Vladimírem Marčíkem. Další půlmaraton na otočku Jasnou favoritkou na titul mezi ženami je loni absentující Tereza Hrochová. „Budu se otáčet ze soustředění stejně jako na Prahu, takže opět z plného tréninku,“ vzkázala šampionka z let ...

Třináctý ročník rodinného seriálu RunTour startuje 13. dubna
9. dubna 2024 Závody, RunTour

Třináctý ročník rodinného seriálu RunTour startuje 13. dubna

Šťastná třináctka! Už v sobotu 13. dubna odstartuje nová sezona ČEZ RunTour. Běžecký seriál, vloni co do účasti třetí největší u nás, vstoupí do svého 13. ročníku jako už tradičně v Českých Budějovicích. Zde je pro běžce připravena celá řada novinek v duchu hesla #JERADOSTBĚŽET. I přes navýšenou kapacitu je první letošní závod ...

Pražský půlmaraton ozdobil rekordem Keňan Sawe. Z domácích zvítězili Vebr a Hrochová
7. dubna 2024 Závody, RunCzech

Pražský půlmaraton ozdobil rekordem Keňan Sawe. Z domácích zvítězili Vebr a Hrochová

Vyprodaný 1/2Maraton Praha vyhrál suverénně Keňan Sabastian Kimaru Sawe, který o 23 vteřin vylepšil rekord závodu. Čas 58 minut a 24 sekund je pro něj nové osobní maximum, v historických tabulkách jde o dvanáctý nejrychlejší půlmaraton a nejlepší letošní výkon. Mezi ženami vyhrála Etiopanka Gete Alemayechu Teklemichael. Nejrychlejším českým běžcem ...

Pražský půlmaraton zlákal úřadujícího mistra světa Saweho
3. dubna 2024 Závody, RunCzech, foto: Eduard Erben

Pražský půlmaraton zlákal úřadujícího mistra světa Saweho

Na start sobotního 1/2Maratonu Praha se postaví i úřadující mistr světa na této trati Sabastian Kimaru Sawe. Po boku keňského šampiona z Rigy vyběhnou další zajímavá jména světové atletiky, ale také rekordních 15 500 běžců ze 115 zemí. "Každoročně do Prahy zavítají hvězdní vytrvalci, ale letos je to opravdu absolutní extratřída. ...

provozovatel

partneři českého běžeckého klubu