Krosové tituly z Rumburku obhájcům Hrochové a Kovářovi - Český běh

28. 11. 2022, Michal Procházka, foto: Tomáš Edlman, Závody

Pořadatelé krosového mistrovství republiky v Rumburku připravili ve zdejším fotbalgolfovém areálu Dymník náročné, ale pěkné tratě, které běžce vskutku prověřily. Suverénní představení předvedli Tereza Hrochová a Jáchym Kovář a oba s přehledem zopakovali loňské tituly z „ValMezu“. Mezi mílaři se prosadili Michal Šmahel a při ženské premiéře Anna Šimková.

VYTRVALCE SI PODMANILI HROCHOVÁ A KOVÁŘ

Vytrvalecký závod žen na osm kilometrů byl podle očekávání v režii účastnice nedávného vrchařského mistrovství světa a obhájkyně titulu Terezy Hrochové. Svěřenkyně Vladimíra Bartůňka ze Škody Plzeň hned v prvním ze dvou kratších kilometrových kol získala menší náskok a pak už soupeřkám prchla. Nejpozději po prvním z delších okruhů (ty měřily 1,5 km) o jejím triumfu pochyboval asi málokdo, rezerva se přehoupla přes půlminuty, nakonec byla v cíli při vítězství v čase 29:05 přesně 30 vteřin před druhou.

Bitva o zbylé medaile byla o poznání zajímavější. Zpočátku o ně usilovala čtyřčlenná skupinka, jako první z ní odpadla Gabriela Veigertová, následována loni bronzovou Annou Málkovou. O dělbě stříbra a bronzu se rozhodlo v předposledním okruhu, kdy se Karolína Sasynová z Olympu Praha odpoutala od Terezy Novotné z Olympu Brno a mírný náskok v závěru udržela. Do cíle doběhla Sasynová za 29:35, Novotná o osm vteřin zpět.

Zmíněné dřívější odpadlice ztratily přibližně další minutu. Málková měla nakonec ještě starosti udržet čtvrté místo (30:41), v závěru jej ale před Veigertovou (30:46) přeci jen udržela. Šestá ještě pod 31 minut finišovala Tereza Hluchá (30:54).

Zatímco u žen se dominance Hrochové tak nějak očekávala, v nabitějším mužském poli bylo překvapením, když do toho další reprezentant v horských bězích Jáchym Kovář práskl hned od startu 10km trati a už na konci úvodního krátkého okruhu měl nad soupeři výhodu několika vteřin. Ba co víc, na svěřenci Pavla Červinky z pražské Dukly tři týdny po Thajsku jako ani nebyla znát únava, svůj náskok v každém okruhu o nějakou vteřinu navýšil. V cíli se odstup vyšplhal na 51 vteřin a Kovář tak obhájil titul z Valašského Meziříčí v čase 32:09.

Drama se však odehrávalo v bitvě o stříbro a bronz. Na Kovářův nástup nejlépe zareagoval loňský „mílařský“ šampion Vladimír Marčík ze Škody Plzeň a vybudoval si na ostatní soupeře až čtvrtminutový náskok. To platilo ještě po 7 km, v předposledním 1,5km okruhu se však smrskl na polovinu, když se z dvojice pronásledovatelů na stíhací jízdu vydal Roman Rudolecký z Blanska. A v posledním kole ji dotáhl do stříbrného konce za 33:00, Marčík bral bronz stejně jako předloni v Běchovicích (33:10).

Vojtěch Král, který se dlouho držel v Rudoleckého společnosti, zůstal čtvrtý, 18 vteřin od medaile (33:18). Běchovický šampion Martin Zajíc si bude muset o první dospěláckou medaili v krosu zabojovat příště, skončil pátý. Dopadl však lépe než loni stříbrný Jiří Homoláč, jenž skončil za Pavly Jelenem a Brlicou až osmý.

MÍLAŘSKÝM ZÁVODŮM VLÁDLI SLÁVISTÉ

Kratší mílařský závod mužů na 4 km je tradičně velmi početně obsazenou disciplínou, utkávají se tu vytrvalci z dlouhých distancí s běžci na střední tratě. V Rumburku se na startu objevil kupříkladu dorostenecký mistr Evropy Jakub Dudycha na 800 m, skončil ale v poli poražených.

Medailisté se oddělili od zbytku pole už v úvodním kilometrovém okruhu. A během prvního 1,5km kola bylo prakticky jasno o šampionovi, Michal Šmahel si stihl vybudovat čtvrtminutový náskok a poté už jej kontroloval. Svěřenec Jaromíra Odvárky z pražské Slavie v čase 12:22 potvrdil výtečnou formu posledních týdnů (vítěz Velké Kunratické i běhu 17. listopadu ve Hvězdě). Republikový titul z mílařů přidal k tomu, který získal před šesti lety v pražském Motole, loni byl bronzový mezi vytrvalci.

A i tady se odehrála větší bitva o stříbro, získal jej loňský junior Nico Boketta z Jižního Města (12:43), když předčil Daniela Kotyzu z Univerzity Brno (12:48), který se tak postavil podruhé na pódium při krosu po předloňském druhém místě v Běchovicích. Na čtvrté a páté místo vystoupali díky silnému závěru Marek Strnad (12:55) a Jan Kunčický (12:55), když přefinišovali Jana Málka (12:56).

Novinkou šampionátu byl mílařský závod pro ženy. Vyzkoušet si ji rozhodlo nakonec jen 15 závodnic. To však neznamená, že by chyběla kvalita, na start se postavila kupříkladu letošní šampionka z patnáctistovky z Hodonína Anna Šimková. Právě další členka skupiny Jaromíra Odvárky ze Slavie se odpoutala v závěrečném okruhu za balíku a přesvědčivě si doběhla pro další mistrovský titul v čase 14:40. O 11 vteřin zpět doběhla Anita Žáková z Berouna (14:51) a o dalších pět sekund dál pak oddílová kolegyně vítězky Jana Matějková (14:56).

NAPÍNAVÉ JUNIORSKÉ BITVY

V závodě juniorek na čtyři kilometry byla velice aktivní Pavla Štoudková z Olympu Brno. Postupně setřásla všechny soupeřky, kromě Elišky Hostkové z TJ Sušice. A svěřenkyně Vladimíra Kučery, která má mj. stříbrem z Běchovic, měla na posledním 1,5km okruhu jasně navrch a doběhla si pro svůj první mistrovský titul v čase 14:54.

Štoudková neudržela ani druhou pozici, zůstal jí bronz (15:09), když se před ni silným závěrem dostala Radana Lapáčková z Kladna. Věkem teprve dorostenka po výkonu 14:58 málem stihla dotáhnout i Hostkovou. Dobře si počínala další z kategorie U18 Eliška Koletová, v cíli čtvrtá čtvrtminutku od medaile (15:23).

Juniory čekalo šest kilometrů a tady se zpočátku nejvíce taktizovalo. Úvodním 1,5km okruhem proběhla pospolu většina 42členného pole. V druhém kole už byly k vidění menší skupinky, ve třetím se odhodlal k nástupu Pavel Vinduška ze Staré Boleslavi a získal menší odstup. V závěrečném okruhu se nový člen „Makačenko teamu“ Josefa Vedry přes snahu soupeřů udržel na čele a také on si doběhl pro svůj premiérový titul mistra ČR v čase 19:56.

O stříbro se prali Duklák Maximilián Matolín a hodonínský Matěj Hřebačka. Úspěšný byl prvně jmenovaný, který nakonec na vítěze ztratil jen čtyři vteřiny (20:00). Naopak Hřebačka neudržel ani třetí pozici a pro bronz si výborným finišem doběhl kladenský Marián Dražan (20:02 vs. 20:06). Ve skupině adeptů na medaili se držel dlouho Matěj Šolc, doběhl ale s výraznou ztrátou na čelo, byť stále pátý (20:30).

Výsledky

Další články

Holešov hostí v sobotu republikový šampionát v běhu na 10 000 metrů
25. dubna 2024 Závody, Petr Jelínek, foto: ČAS - Tomáš Edlman

Holešov hostí v sobotu republikový šampionát v běhu na 10 000 metrů

Moira Stewartová poběží v městě na pomezí Hané a Valašska již o svůj sedmý titul na této distanci. Martin Zajíc se pokusí dokonat zlatý hattrick. Mistrovství bude opět společné se Slováky. Stewartová se vrací na oblíbený šampionát Největší hvězdou mistrovství České republiky na dráhové desítce v Holešově je jednoznačně Moira Stewartová. Svěřenkyně Václava Janouška má ...

Istrijský maraton: prima závodění mezi vinicemi a po mořském pobřeží
23. dubna 2024 Závody, Adam Fritscher, foto: istrski-maraton.si

Istrijský maraton: prima závodění mezi vinicemi a po mořském pobřeží

Kdo hledá nevšední (a přitom dostupné) běžecké zážitky a už je omrzelý z velkých městských závodů, může si dopřát relativně nedaleko od českých hranic zajímavou alternativu. Istrijský maraton na krásném (a také krátkém) mořském pobřeží Slovinska letos oslavil svůj jubilejní desátý ročník. A byla u toho i početná výprava závodníků ...

V Ostravě se chystá v říjnu premiéra mezinárodního maratonu Emila Zátopka
19. dubna 2024 Závody, Šárka Mokrá, EZOG

V Ostravě se chystá v říjnu premiéra mezinárodního maratonu Emila Zátopka

V Ostravě startuje zbrusu nový maraton – na jediném certifikovaném okruhu, s mezinárodní účastní i televizním přenosem. Nese jméno legendárního běžce Emila Zátopka, který byl mimo jiné vyhlášen českým olympionikem století. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. V sobotu 26. října na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích odstartuje ...

Hrochová zpět na půlmaratonském trůnu, premiéra Marčíka
14. dubna 2024 Závody, Michal Procházka, foto: ČAS - Jiří Marek

Hrochová zpět na půlmaratonském trůnu, premiéra Marčíka

V Pardubicích byli za teplého jarního počasí korunováni republikoví šampioni v půlmaratonu. Tereza Hrochová po suverénním výkonu získala svůj čtvrtý titul na této trati, Vladimír Marčík se po boji s Jiřím Homoláčem radoval vůbec poprvé. Tereza Hrochová vybojovala týden po startu na půlmaratonu v Praze svůj již třináctý titul napříč disciplínami. Poloviční maratonská ...

V Pardubicích se poběží o půlmaratonské tituly
11. dubna 2024 Závody, Michal Procházka, foto: ČAS - Martin Edlman

V Pardubicích se poběží o půlmaratonské tituly

Pardubický vinařský půlmaraton bude v sobotu 13. dubna opět hostitelem mistrovství České republiky. Hlavní hvězdou bude olympionička Tereza Hrochová, mužský závod nabídne duel Jiřího Homoláče s Vladimírem Marčíkem. Další půlmaraton na otočku Jasnou favoritkou na titul mezi ženami je loni absentující Tereza Hrochová. „Budu se otáčet ze soustředění stejně jako na Prahu, takže opět z plného tréninku,“ vzkázala šampionka z let ...

Třináctý ročník rodinného seriálu RunTour startuje 13. dubna
9. dubna 2024 Závody, RunTour

Třináctý ročník rodinného seriálu RunTour startuje 13. dubna

Šťastná třináctka! Už v sobotu 13. dubna odstartuje nová sezona ČEZ RunTour. Běžecký seriál, vloni co do účasti třetí největší u nás, vstoupí do svého 13. ročníku jako už tradičně v Českých Budějovicích. Zde je pro běžce připravena celá řada novinek v duchu hesla #JERADOSTBĚŽET. I přes navýšenou kapacitu je první letošní závod ...

Pražský půlmaraton ozdobil rekordem Keňan Sawe. Z domácích zvítězili Vebr a Hrochová
7. dubna 2024 Závody, RunCzech

Pražský půlmaraton ozdobil rekordem Keňan Sawe. Z domácích zvítězili Vebr a Hrochová

Vyprodaný 1/2Maraton Praha vyhrál suverénně Keňan Sabastian Kimaru Sawe, který o 23 vteřin vylepšil rekord závodu. Čas 58 minut a 24 sekund je pro něj nové osobní maximum, v historických tabulkách jde o dvanáctý nejrychlejší půlmaraton a nejlepší letošní výkon. Mezi ženami vyhrála Etiopanka Gete Alemayechu Teklemichael. Nejrychlejším českým běžcem ...

Pražský půlmaraton zlákal úřadujícího mistra světa Saweho
3. dubna 2024 Závody, RunCzech, foto: Eduard Erben

Pražský půlmaraton zlákal úřadujícího mistra světa Saweho

Na start sobotního 1/2Maratonu Praha se postaví i úřadující mistr světa na této trati Sabastian Kimaru Sawe. Po boku keňského šampiona z Rigy vyběhnou další zajímavá jména světové atletiky, ale také rekordních 15 500 běžců ze 115 zemí. "Každoročně do Prahy zavítají hvězdní vytrvalci, ale letos je to opravdu absolutní extratřída. ...

provozovatel

partneři českého běžeckého klubu