KROSOVÁ ELITA MÍŘÍ DO BRUSELU - Český běh

7. 12. 2023, Petr Jelínek

V neděli 10. prosince se uskuteční v Bruselu 29. mistrovství Evropy v přespolním běhu. Na startu bude řada špičkových běžců a také devět českých nadějí.

Evropský krosový šampionát se do belgické metropole vrací po patnácti letech. Naposledy se zde konal v roce 2008. Belgie pak hostí kontinentální klání v přespolním běhu potřetí. Ještě v roce 1996 proběhlo v Charleroi. Konkrétním dějištěm letošního ME bude bruselský park Laeken.

GROVDAL CÍLÍ NA HATTRICK, DOMÁCÍ NADĚJÍ KIMELI

Jednou z nejvýraznějších osobností šampionátu bude Norka Karoline Bjerkeli Grovdal. Ta patří k nejúspěšnějším závodníkům historie krosového ME, když bude letos v Bruselu usilovat už o svou jubilejní desátou medaili z tohoto podniku. Grovdal ovládla poslední dva mistrovské závody v Dublinu a Turíně a bude se tak pokoušet o zkompletování zlatého hattricku.

Největší soupeřkou by jí měla být kvalitní Italka Nadia Battocletti, která má už ve své sbírce dva evropské krosové tituly mezi juniorkami i v kategorii do 23 let a letos poprvé závodí mezi ženami. Na startu by neměla chybět také legenda krosových evropských šampionátů Irka Fionnuala McCormack. Někdejší mistryně z let 2011 a 2012 se představí v 39 letech už poosmnácté a co se týká počtu účastí, tak už se dotahuje na rekordního Ukrajince Serhie Lebidě s devatenácti zářezy.

Českou republiku bude reprezentovat Tereza Hrochová. Pro svěřenkyni Vladimíra Bartůňka se jedná o třetí účast na ME v krosu. V Tilburgu 2018 byla v závodě do 23 let 58. a před dvěma lety v Dublinu finišovala v závodě žen na 49. místě.

KDO NAHRADÍ INGEHO NA EVROPSKÉM TRŮNU?

Vítěz posledních dvou mistrovských závodů Jakob Ingebrigtsen už předem oznámil, že letošní krosový šampionát vynechá, a tak se otevřela cesta k titulu dalším borcům. Loni bronzový Isaac Kimeli je vůbec největší domácí nadějí na medaili. Doma už má také stříbro z Tilburgu 2018 a jistě by rád před domácím publikem zkompletoval svou medailovou sbírku.

Tuto jeho ambici se pokusí narušit loni čtvrtý Ital Yemaneberhan Crippa. Také on už v minulosti na krosovém ME vystoupal v kategorii mužů na stupně vítězů. V Lisabonu 2019 bral stříbro. Ještě předtím dvakrát opanoval závod juniorů. Černým koněm by mohl být Francouz Hugo Hay, čtvrtý muž z Dublinu 2022.

V silné konkurenci se pokusí prosadit Jáchym Kovář, který je s pátou účastí vůbec nejzkušenějším členem české výpravy. Svého nejhodnotnějšího výkonu dosáhl loni v Turíně, když obsadil v závodě mužů 41. příčku.

BRITŠTÍ FAVORITÉ V TŘIADVACÍTKÁCH

V závodech kategorie do 23 let vysílá velmi silné sestavy Velká Británie. Nechybí ani dvě medailistky z loňského šampionátu v Turíně. Stříbro bude obhajovat Megan Keith, kterou doplní loni bronzová Alexandra Millard. Nizozemka Amina Maatoug skončila před rokem těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě a letos by se ráda dočkala cenného kovu. Španělským želízkem v ohni je vítězka loňského závodu juniorek Španělka Maria Forero.

Naše Anna Málková si zopakuje účast na evropském krosovém šampionátu v této kategorii po dvou letech. V Dublinu 2021 skončila při své premiéře na této akci 54.

Brit Will Barnicoat loni v Turíně opanoval závod juniorů a letos patří mezi hlavní favority i mezi třiadvacítkami. Z obhájců cenných kovů bude na startu pouze bronzový Francouz Valentin Bresc. Tento závod bude bez české účasti.

LAROSOVA PREMIÉRA, VÝZVA PRO JOHANOVOU

Závod juniorů bude mít na startu velkou hvězdu v osobě Nielse Larose. Nizozemský běžecký supertalent musel loni evropský kros vynechat kvůli nemoci, a tak si premiéru na tomto podniku odbyde dvojnásobný juniorský mistr Evropy z Jeruzaléma až letos a rád by jistě navázal na dominanci Jakoba Ingebrigtsena v této kategorii.

Nebude to však mít jednoduché. Dán Axel Vang Christensen se pokusí navázat na své dva roky staré zlato z Dublinu. Tehdy přímo deklasoval zbytek startovního pole a naprosto suverénním způsobem si doběhl pro titul. Nechybí ani loni stříbrný Ir Nicholas Griggs. Poprvé si na ME v krosu zazávodí také český šampion Jiří Pavel Češka, pro kterého to bude jakožto pro půlkaře skutečně zajímavá konfrontace.

V kategorii juniorek nás bude reprezentovat Jana Johanová. Vítězka letošního Evropského olympijského festivalu a šestá z MEJ v Jeruzalémě na trati 3000 metrů bude v čerstvých šestnácti letech vůbec nejmladší závodnicí v celém startovním poli. Nicméně už několikrát dokázala, že v konkurenci výrazně starších soupeřek dokáže obstát a dost možná je to právě ona, která mužů z české výpravy pomýšlet na nejvyšší individuální umístění.

Konkurenci však bude mít nesmírně silnou, ať už se jedná o dvojnásobnou medailistku z Jeruzaléma Dánku Sofii Thorgersen, mistryni Evropy z téhož šampionátu na trati 1500 metrů Dilek Kocak z Turecka nebo stříbrnou z jeruzalémské pětky Němku Kiru Weis. Co se týká krosových úspěchů, je na tom nejlépe loni čtvrtá Britka Ines Fitzgerald.

ITALŠTÍ OBHÁJCI A ČESKÉ MLÁDÍ

Smíšená štafeta je v rámci evropských krosových šampionátů stále poměrně novou disciplínou. Svou premiéru si odbyla v Šamoríně 2017, kde nám udělala stříbrnou medailí radost sestava Kristiina Mäki, Simona Vrzalová, Filip Sasínek a Jakub Holuša.

Nedá se očekávat, že v Bruselu naši reprezentanti na úspěch svých předchůdců naváží. Mladá čtveřice Jakub Davidík, Daniel Kotyza, Bára Stýblová a Pavla Štoudková jede hlavně sbírat cenné zkušenosti proti elitním soupeřům. To ovšem neznamená, že nemůže překvapit nějakým pěkným umístěním. V předběžné startovní listině figuruje dvanáct štafet. Titul obhajuje Itálie.

Další články

Holešov hostí v sobotu republikový šampionát v běhu na 10 000 metrů
25. dubna 2024 Závody, Petr Jelínek, foto: ČAS - Tomáš Edlman

Holešov hostí v sobotu republikový šampionát v běhu na 10 000 metrů

Moira Stewartová poběží v městě na pomezí Hané a Valašska již o svůj sedmý titul na této distanci. Martin Zajíc se pokusí dokonat zlatý hattrick. Mistrovství bude opět společné se Slováky. Stewartová se vrací na oblíbený šampionát Největší hvězdou mistrovství České republiky na dráhové desítce v Holešově je jednoznačně Moira Stewartová. Svěřenkyně Václava Janouška má ...

Istrijský maraton: prima závodění mezi vinicemi a po mořském pobřeží
23. dubna 2024 Závody, Adam Fritscher, foto: istrski-maraton.si

Istrijský maraton: prima závodění mezi vinicemi a po mořském pobřeží

Kdo hledá nevšední (a přitom dostupné) běžecké zážitky a už je omrzelý z velkých městských závodů, může si dopřát relativně nedaleko od českých hranic zajímavou alternativu. Istrijský maraton na krásném (a také krátkém) mořském pobřeží Slovinska letos oslavil svůj jubilejní desátý ročník. A byla u toho i početná výprava závodníků ...

V Ostravě se chystá v říjnu premiéra mezinárodního maratonu Emila Zátopka
19. dubna 2024 Závody, Šárka Mokrá, EZOG

V Ostravě se chystá v říjnu premiéra mezinárodního maratonu Emila Zátopka

V Ostravě startuje zbrusu nový maraton – na jediném certifikovaném okruhu, s mezinárodní účastní i televizním přenosem. Nese jméno legendárního běžce Emila Zátopka, který byl mimo jiné vyhlášen českým olympionikem století. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. V sobotu 26. října na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích odstartuje ...

Hrochová zpět na půlmaratonském trůnu, premiéra Marčíka
14. dubna 2024 Závody, Michal Procházka, foto: ČAS - Jiří Marek

Hrochová zpět na půlmaratonském trůnu, premiéra Marčíka

V Pardubicích byli za teplého jarního počasí korunováni republikoví šampioni v půlmaratonu. Tereza Hrochová po suverénním výkonu získala svůj čtvrtý titul na této trati, Vladimír Marčík se po boji s Jiřím Homoláčem radoval vůbec poprvé. Tereza Hrochová vybojovala týden po startu na půlmaratonu v Praze svůj již třináctý titul napříč disciplínami. Poloviční maratonská ...

V Pardubicích se poběží o půlmaratonské tituly
11. dubna 2024 Závody, Michal Procházka, foto: ČAS - Martin Edlman

V Pardubicích se poběží o půlmaratonské tituly

Pardubický vinařský půlmaraton bude v sobotu 13. dubna opět hostitelem mistrovství České republiky. Hlavní hvězdou bude olympionička Tereza Hrochová, mužský závod nabídne duel Jiřího Homoláče s Vladimírem Marčíkem. Další půlmaraton na otočku Jasnou favoritkou na titul mezi ženami je loni absentující Tereza Hrochová. „Budu se otáčet ze soustředění stejně jako na Prahu, takže opět z plného tréninku,“ vzkázala šampionka z let ...

Třináctý ročník rodinného seriálu RunTour startuje 13. dubna
9. dubna 2024 Závody, RunTour

Třináctý ročník rodinného seriálu RunTour startuje 13. dubna

Šťastná třináctka! Už v sobotu 13. dubna odstartuje nová sezona ČEZ RunTour. Běžecký seriál, vloni co do účasti třetí největší u nás, vstoupí do svého 13. ročníku jako už tradičně v Českých Budějovicích. Zde je pro běžce připravena celá řada novinek v duchu hesla #JERADOSTBĚŽET. I přes navýšenou kapacitu je první letošní závod ...

Pražský půlmaraton ozdobil rekordem Keňan Sawe. Z domácích zvítězili Vebr a Hrochová
7. dubna 2024 Závody, RunCzech

Pražský půlmaraton ozdobil rekordem Keňan Sawe. Z domácích zvítězili Vebr a Hrochová

Vyprodaný 1/2Maraton Praha vyhrál suverénně Keňan Sabastian Kimaru Sawe, který o 23 vteřin vylepšil rekord závodu. Čas 58 minut a 24 sekund je pro něj nové osobní maximum, v historických tabulkách jde o dvanáctý nejrychlejší půlmaraton a nejlepší letošní výkon. Mezi ženami vyhrála Etiopanka Gete Alemayechu Teklemichael. Nejrychlejším českým běžcem ...

Pražský půlmaraton zlákal úřadujícího mistra světa Saweho
3. dubna 2024 Závody, RunCzech, foto: Eduard Erben

Pražský půlmaraton zlákal úřadujícího mistra světa Saweho

Na start sobotního 1/2Maratonu Praha se postaví i úřadující mistr světa na této trati Sabastian Kimaru Sawe. Po boku keňského šampiona z Rigy vyběhnou další zajímavá jména světové atletiky, ale také rekordních 15 500 běžců ze 115 zemí. "Každoročně do Prahy zavítají hvězdní vytrvalci, ale letos je to opravdu absolutní extratřída. ...

provozovatel

partneři českého běžeckého klubu