Jubileum Rohálovské 10: mládí vpřed, vydařené oslavy a jede se dál! - Český běh

28. 2. 2023, Adam Fritscher, foto: Milan Mikšík (titulní a 1), Jiří Horák (2 a 3), Rozhovory, Závody

Patří k nejoblíbenějším běžeckým silničním závodům v Česku. Především pro svou perfektní organizaci, neopakovatelnou přátelskou atmosféru, ale i náročnou kopcovitou trať na pomezí Hané a Hostýnských vrchů s výhledy na nedaleký Svatý Hostýn. Rohálovská desítka oslavila v sobotu třicet let své existence – v plné kondici a s více než čtyřmi stovkami aktivních gratulantů na trati.

Závod startující z obce Prusinovice na Kroměřížsku a svou obrátkovou tratí mířící do sousedních Tučap a zpět má „na svědomí“ stále jeden a ten samý hlavní organizátor – Ondřej Němec (rozhovor s ním najdete v druhé části článku). Někdejší vynikající vytrvalec, jehož maratonský osobák činí 2:17:23, původně skromnou desítku pozvedl mezi nejvyhledávanější tuzemské silniční mítinky. Letos mu vedle téměř jarního počasí muselo udělat radost i 431 běžců na hlavní 10km trati (pouze jeden nedokončil) a na dvě stovky mladých nadějí v dětských bězích.

V týdnu před závodní sobotou 25. února teploty vyšplhaly nad desetistupňovou hranici a sluneční svit přinutil keře trochu předčasně do květu. V den D se se sice citelně ochladilo a do drsného kraje Rohálov (odtud název závodu) se vrátil tolik typický předjarní vítr, pořád se ale běželo v přijatelném klimatu a bez sněhu a zmrazků na výhradně asfaltovém podkladu.

Vládli sotva dvacetiletí

Na čele pelotonu se prakticky hned po startovním výstřelu obstaraném olympijskou medailistkou a koulařskou mistryní světa Helenou Fibingerovou usadila trojice mladých běžců. Tomáš Habarta (AC Slovácká Slávia Uherské Hradiště), Michal Staník (BK Lysá pod Makytou) a Marek Krišica (TJ TŽ Třinec) se pak v tomto pořadí i dostali do cíle.

„Společně jsme takto běželi prakticky až do stoupání na osmém kilometru. O svém vítězství jsem definitivně rozhodl až v závěrečném třísetmetrovém finiši. Trať je tady hodně kopcovitá a taková mi vyhovuje,“ přiznal nejmladší z čelné trojice, letos v červenci teprve dvacetiletý vítěz jubilejní Rohálovské desítky v čase 32:17 Tomáš Habarta. Potvrdil tak skvělou formu stvrzenou o týden dříve osobním rekordem a stříbrem na trojce na halovém MČR.

Oba jeho soupeři z Prusinovic jsou jen o ročník starší a společně tak potvrdili nadvládu mládí, s níž populární mítink vstupuje do čtvrté dekády své existence. Druhý Michal Staník doběhl v čase 32:29 a třetí Marek Krišica přesně o půl minuty za ním. „Do stoupání v Tučapech za polovinou trati nám Michal začal utíkat. Už v následujícím seběhu nás zase předběhl Tomáš. Do rozhodujícího kopce jsme ještě šli společně, na osmém kilometru mi ale oba kluci utekli. Pak už jsem se soustředil jen na to, abych se nějak dostal do cíle,“ usmíval se nakonec bronzový Marek Krišica.

Horské běžkyni profil seděl

Také mezi ženami se z prvenství radovala zástupkyně nastupující generace, letos čtyřiadvacetiletá Barbora Macurová (2bwinnerteam), která časem 36:33 doběhla absolutně čtrnáctá. „Ze začátku to šlo trochu ztuha, ale pak jsem to překonala. Běžela jsem celou dobu se svým přítelem, což mi určitě pomohlo. Nebylo to dnes snadné, protože pocitově foukalo proti tam i po obrátce zpět. A trať je hodně houpavá, ale to mi vlastně vyhovuje,“ usmívala se vítězka, stříbrná medailistka z loňského MS v horském maratonu.

Druhá skončila časem 37:18 slovenská reprezentantka Katarína Pejpková (za svobodna Berešová, TJ Obal-servis Košice). „Byl to můj první závod v sezóně a šla jsem jej z plného tréninku. I proto jsem s časem a umístěním spokojená. Je tady náročná trať a těžké to bylo i v tom větru, ale to jsme měli všichni stejné,“ mávla rukou nad nástrahami trasy dvojnásobná maratonská olympionička.

Pejpková vloni vstoupila do veteránských kategorií, ovšem výrazněji dokonalost nadvlády mládí nad letošní „Rohálovskou“  narušuje třetí žena v cíli. Tou se totiž stala vítězka kategorie 50+(!) Lenka Jančaříková (38:45, 2bwinnerteam). „Na začátku mi soupeřky z kopce utekly, ale do kopečka jsem byla lepší a vrátila jim to,“ popsala svou taktiku nejstarší ze sexteta absolutních medailistů. Tu však víc než triumf nad řadou o generaci mladších těšil skalp své velké soupeřky–vrstevnice. „Porazit tady Petru Kamínkovou, to je pro mě zázrak a svátek,“ zmínila Jančaříková tentokrát celkově čtvrtou čtrnáctinásobnou vítězku závodu ze Svatého Kopečku u Olomouce.

A že není věk při podobných běžeckých svátcích to hlavní, potvrdil opět nejstarší účastník Rohálovské desítky Květoslav Hána. Letos šestaosmdesátiletý borce se svým typickým úsměvem nemohl opět na startu – a hlavně v cíli v čase 1:20:31 – chybět. Ačkoliv, jak přiznal: „Do kopce už to jde jen krokem. Zato z kopce nebrzdíme.“

Kompletní výsledky 30. Rohálovské desítky

Ondřej Němec: Odolali jsme náporu komerčních běhů, to mě hřeje

Před dlouhými třemi desetiletími nemohl ani tušit, že zakládá legendární běžecký závod, jehož historie bude s ním a jeho jménem neodmyslitelně spjatá. Vynikající běžec na dlouhých tratích (včetně těch ultramaratonských) Ondřej Němec původně vymyslel těžkou dvacítku (pro ženy dvanáctku). Po prvních čtyřech letech však její trať sjednotil na deset kilometrů pro všechny a umožnil tak start i méně zoceleným amatérským sportovcům, včetně těch místních. Po skončení 30. ročníku Rohálovské desítky si v zaplněném kulturním domě v Prusinovicích užíval zdánlivě nekonečný potlesk vestoje od nadšených účastníků i fanoušků.

Ondro, jaký to byl pocit stát na podiu a sledovat, jak ti ve stoje aplaudují stovky lidí od vrcholových atletů až po místní nadšence?

No, já na to moc nejsem. Ale přiznávám, že nějaké dojetí tam bylo (úsměv).

Oslavy úspěšně zvládnutého závodu jsou ale tady každoroční tradicí. Byly ty jubilejní něčím zvláštní?

S pořadateli si pokaždé sedneme a probereme zážitky. Navíc se tu schází parta pamatující historii nejen Rohálovské desítky, ale i atletiky jako takové, takže se pak vždy mísí běžecké historky s jinými. Dlouho tady bývala hned po vyhlášení vesnická zábava, ale mladí to už nějak nezvládají. Přesto jsme hezky poseděli, chtěl jsem být doma v osm večer a stihl to už ve dvě, ale ráno.

Když se ohlédneš za třicetiletou historií závodu, co tě jako první napadne?

Čím víc těch ročníků přibývá, tím častěji se ve vzpomínkách vracím k těm prvním a vůbec k rozhodnutí něco takového tady uspořádat. Pokud bych měl něco vypíchnout, tak to, že jsme v následujících letech odolali náporu komerčních běhů, to mě hřeje nejvíc. Náš závod už je taky poměrně velký, ale vždycky jsme to chtěli dělat jinak. A pak také vzpomínám na některé milníky. Třeba na desátý ročník, kdy tady běžel tehdejší premiér a byla tu velká sláva i spousta diváků. Nebo na dvacátý ročník, kdy trať ze dne na den zapadala metry sněhu a muselo se běžet jinudy a za nepředstavitelných podmínek. Přesto i tehdy lidé dorazili.

A přelom mezi čtvrtým a pátým ročníkem, kdy se z velmi těžké dvacítky stala sice náročná, ale mnohem běhatelnější desítka?

To bylo ještě před nástupem módy půlmaratonů, kdy byla dvacítka vyhledávanou tratí, takže bychom ji klidně mohli dělat dál a zájemci by se určitě našli. Ale je fakt, že by jich byly spíše desítky, ne dnešní stovky.

Při děkovačce po letošním vyhlášení dali přítomní jednoznačně najevo, že chtějí 31. ročník. Takže bude?

Uděláme to jinak. Začneme počítat zase zpět, od devětadvacátého až po první. Ale u toho už asi nebudu (smích).

A je něco nebo někdo, koho bys v Prusinovicích v těch dalších ročnících rád přivítal?

Už jsme tady měli celou řadu špičkových českých a slovenských běžců a běžkyň i známá zahraniční jména. Ale je velmi těžké je sem přivést, navíc široká veřejnost je stejně až na výjimky nezná. Takže to v tomto směru nechceme nijak hrotit a spíš bychom chtěli udržet přátelskou atmosféru, za kterou se závodníci budou rádi vracet. I když musím říct, že letos mě třeba velmi potěšila legendární Helena Fibingerová, která tu byla jako čestný host a moc se jí tu líbilo. Dokonce tak, že mi nabídla, že bude jakousi ambasadorkou závodu, která se za něj bude prát a podpoří ho, kde to půjde. To nejen potěší, ale při pořádání samozřejmě i pomůže.

Další články

Holešov hostí v sobotu republikový šampionát v běhu na 10 000 metrů
25. dubna 2024 Závody, Petr Jelínek, foto: ČAS - Tomáš Edlman

Holešov hostí v sobotu republikový šampionát v běhu na 10 000 metrů

Moira Stewartová poběží v městě na pomezí Hané a Valašska již o svůj sedmý titul na této distanci. Martin Zajíc se pokusí dokonat zlatý hattrick. Mistrovství bude opět společné se Slováky. Stewartová se vrací na oblíbený šampionát Největší hvězdou mistrovství České republiky na dráhové desítce v Holešově je jednoznačně Moira Stewartová. Svěřenkyně Václava Janouška má ...

Istrijský maraton: prima závodění mezi vinicemi a po mořském pobřeží
23. dubna 2024 Závody, Adam Fritscher, foto: istrski-maraton.si

Istrijský maraton: prima závodění mezi vinicemi a po mořském pobřeží

Kdo hledá nevšední (a přitom dostupné) běžecké zážitky a už je omrzelý z velkých městských závodů, může si dopřát relativně nedaleko od českých hranic zajímavou alternativu. Istrijský maraton na krásném (a také krátkém) mořském pobřeží Slovinska letos oslavil svůj jubilejní desátý ročník. A byla u toho i početná výprava závodníků ...

V Ostravě se chystá v říjnu premiéra mezinárodního maratonu Emila Zátopka
19. dubna 2024 Závody, Šárka Mokrá, EZOG

V Ostravě se chystá v říjnu premiéra mezinárodního maratonu Emila Zátopka

V Ostravě startuje zbrusu nový maraton – na jediném certifikovaném okruhu, s mezinárodní účastní i televizním přenosem. Nese jméno legendárního běžce Emila Zátopka, který byl mimo jiné vyhlášen českým olympionikem století. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. V sobotu 26. října na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích odstartuje ...

Hrochová zpět na půlmaratonském trůnu, premiéra Marčíka
14. dubna 2024 Závody, Michal Procházka, foto: ČAS - Jiří Marek

Hrochová zpět na půlmaratonském trůnu, premiéra Marčíka

V Pardubicích byli za teplého jarního počasí korunováni republikoví šampioni v půlmaratonu. Tereza Hrochová po suverénním výkonu získala svůj čtvrtý titul na této trati, Vladimír Marčík se po boji s Jiřím Homoláčem radoval vůbec poprvé. Tereza Hrochová vybojovala týden po startu na půlmaratonu v Praze svůj již třináctý titul napříč disciplínami. Poloviční maratonská ...

V Pardubicích se poběží o půlmaratonské tituly
11. dubna 2024 Závody, Michal Procházka, foto: ČAS - Martin Edlman

V Pardubicích se poběží o půlmaratonské tituly

Pardubický vinařský půlmaraton bude v sobotu 13. dubna opět hostitelem mistrovství České republiky. Hlavní hvězdou bude olympionička Tereza Hrochová, mužský závod nabídne duel Jiřího Homoláče s Vladimírem Marčíkem. Další půlmaraton na otočku Jasnou favoritkou na titul mezi ženami je loni absentující Tereza Hrochová. „Budu se otáčet ze soustředění stejně jako na Prahu, takže opět z plného tréninku,“ vzkázala šampionka z let ...

Třináctý ročník rodinného seriálu RunTour startuje 13. dubna
9. dubna 2024 Závody, RunTour

Třináctý ročník rodinného seriálu RunTour startuje 13. dubna

Šťastná třináctka! Už v sobotu 13. dubna odstartuje nová sezona ČEZ RunTour. Běžecký seriál, vloni co do účasti třetí největší u nás, vstoupí do svého 13. ročníku jako už tradičně v Českých Budějovicích. Zde je pro běžce připravena celá řada novinek v duchu hesla #JERADOSTBĚŽET. I přes navýšenou kapacitu je první letošní závod ...

Pražský půlmaraton ozdobil rekordem Keňan Sawe. Z domácích zvítězili Vebr a Hrochová
7. dubna 2024 Závody, RunCzech

Pražský půlmaraton ozdobil rekordem Keňan Sawe. Z domácích zvítězili Vebr a Hrochová

Vyprodaný 1/2Maraton Praha vyhrál suverénně Keňan Sabastian Kimaru Sawe, který o 23 vteřin vylepšil rekord závodu. Čas 58 minut a 24 sekund je pro něj nové osobní maximum, v historických tabulkách jde o dvanáctý nejrychlejší půlmaraton a nejlepší letošní výkon. Mezi ženami vyhrála Etiopanka Gete Alemayechu Teklemichael. Nejrychlejším českým běžcem ...

Pražský půlmaraton zlákal úřadujícího mistra světa Saweho
3. dubna 2024 Závody, RunCzech, foto: Eduard Erben

Pražský půlmaraton zlákal úřadujícího mistra světa Saweho

Na start sobotního 1/2Maratonu Praha se postaví i úřadující mistr světa na této trati Sabastian Kimaru Sawe. Po boku keňského šampiona z Rigy vyběhnou další zajímavá jména světové atletiky, ale také rekordních 15 500 běžců ze 115 zemí. "Každoročně do Prahy zavítají hvězdní vytrvalci, ale letos je to opravdu absolutní extratřída. ...

provozovatel

partneři českého běžeckého klubu