Tréninkový plán na 10 km s cílem pod 50 minut - Český běh

14. 1. 2020, Jiří Mašek, Trénink

Trať 10 kilometrů má několik časových met, které se snaží běžci pokořit. Zdolání základní hranice 60 minut, respektive jedné hodiny, je jednou z oněch met. Při desetikilometrovém běhu nejde totiž skokově posouvat časy jako například při půlmaratonu či maratonu. Na zdolání například 55, 50, 45 či 40 minut je potřeba se důkladně připravit. 

Jaký běžec má v našem plánu šanci uspět

Zdolat hranici 50 minut už vyžaduje mít jisté běžecké zkušenosti. Tudíž návrh plánu není primárně určen pro vyložené začátečníky, navíc takových, kteří opravdu nikdy nesportovali a nyní se vrhli po hlavě na běh. Myslím, že minimální půlroční zkušenost s pravidelným běháním je dostatečně dlouhá doba, abyste se mohli začít připravovat na překonání této mety. Návrh plánu je sestaven tak, aby byl viditelný progres a posouval vás postupně, nikoli skokově k cíli. Nic by se nemělo zbytečně uspěchat.

Takže všichni, kteří jste ve věku od 18 do 60 let, a máte již minimálně půl roku běhání za sebou, a navíc se vám již podařilo pokořit hranici 60 minut na 10 km, či ještě hlouběji, inspirujte se k tomuto tréninkovému plánu. Věřte, že na jeho konci budete připraveni zdolat metu 50 minut na danou instanci. 

Jak by tréninkový plán měl vypadat

Důležité je nastavit si pravidelný tréninkový rytmus, který bude potřeba v maximální míře dodržovat. Ze zkušenosti bych doporučil týdenní rytmus se čtyřmi tréninky a třemi dny volna. Dále tři týdny zvyšující se zátěž a následný čtvrtý týden celý regenerační. Důležité je něco natrénovat a následně nechat v těle uzrát. Jistý vliv bude mít i roční období, kdy celý tréninkový rytmus bude probíhat, takže je třeba zohlednit aktuální počasí. 

Jak se postavit na startovní čáru

Na startu bude důležité si určit, které dny je vhodné vybrat jako ty volné. Tady musím dodat, relativně volné, poněvadž v některých „volných“ dnech se věnujeme doplňkové aktivitě jako je jízda na kole, chůze, plavání nebo cvičení. Důležité je také vaše pracovní a rodinné vytížení, aby došlo ke vzájemnému skloubení s cílem si vyhovět. Moje dlouhodobá zkušenost mi velí navrhnout volné dny pondělí, středa a pátek s tím, že ve středu se budeme věnovat pravidelně doplňkové aktivitě, která bude jednak odbourávat běžecký stereotyp a zároveň působit jako relaxace či regenerace po namáhavém tréninku. Vše bude maximálně uzpůsobeno stavu, abychom co nejvíce minimalizovali možnost jakéhokoliv zranění z náročného tréninku.

První tréninkový týden – začínáme pozvolna

V prvním týdnu je třeba se zaměřit na zjištění, jak jsme na tom v současnosti s výkonností a zkusit si tempové běhy, než budete jednotlivé tréninky přesněji cílit (atletický, tempový, intervalový, dlouhý běh atd.). Minimálně polovina běhů by měla probíhat v mírně členitém terénu, nejlépe v lese nebo parku. Pokud máte možnost využít atletickou dráhu, bude to skvělé zvláště při atletickém či intervalovém tréninku, ale není podmínkou. Využijte dlouhých rovinek v parcích nebo cyklostezkách.

Druhý tréninkový týden – zvýšíme intenzitu

Ve druhém tréninkovém týdnu již prvně zařaďte jednak atletický trénink a také fartlek (hra s rychlostí). Začněte tím postupně získávat potřebnou rychlost k dosažení stanoveného cíle.

Do atletického tréninku vždy zařaďte běžeckou ABC a procvičování jejích 6 základních cviků (lifting, skiping, předkopávání, zakopávání, skok poskočný a jelení skoky). Poté zařaďte rychlostní rovinky v předepsané intenzitě. Důležité je, neběžet první rovinku nejrychleji a postupně zpomalovat (velká chyba). Opačný postup je správný, poslední úsek by měl být nejrychlejší. Rozmezí jednotlivých časů na 150 m by nemělo být více jak 3 vteřiny. Meziklus po absolvování úseku by měl být vždy hodně volný, aby došlo k co největšímu poklesu tepové frekvence a tělo bylo připraveno opět podat co nejlepší výkon. Nezapomeňte na důkladné protažení před rovinkami, čemuž by měla pomoci také zmiňovaná běžecká ABC.

Čtvrteční fartlek by měl mít následující skladbu. Po úvodním volném kilometru, vždy na začátku toho dalšího 200 metrů v tempu 80 % TF max. a zbytek (800 m) do kilometru volně (65 % TF max.), opakovat 6 x, poté vyklusání.

Obě tréninkové jednotky jsou relativně náročné, tudíž ve středu je dobré si dát volno. Kdo se bude cítit celkem dobře, tak doporučuji maximálně 30 minut volného plavání.

Účelem víkendového dlouhého běhu je získání vytrvalosti nejlépe v nějakém členitém lesním terénu, ne zase moc náročném. Nedělní regenerační běh je možné zaměnit za hodinovou jízdu na kole, ale bez zvýšeného úsilí a bez náročných stoupání.

Třetí tréninkový týden – přidejte jednu tréninkovou jednotku

Ve třetím tréninkovém týdnu si zase o kousek zvyšte zátěž, neboť následující čtvrtý bude mít čistě odpočinkový charakter formou regeneračních běhů a doplňkových aktivit. I kdyby bylo počasí chladnější a doporučuji se zbytečně nenavlékat. Pokud půjdete na trénink později, tak pozor na stmívání. Využijte osvětlená místa či si nezapomeňte si vzít již čelovku.

Úterní atletický trénink bude mít podobný charakter jako minulý s tím rozdílem, že si prodloužíte délku rychlého běhu na 250 metrů a zvýšíte rychlost na 85 % TF max. Meziklus (vyklusání) bude jen 150 metrů. Ideální by byl trénink na atletickém oválu dlouhém 400 m. Opět je důležité dodržet rovnoměrné tempo po celou dobu běhu, tudíž i stejný časový úsek (nebo s minimální odchylkou).

Středu tentokráte využijte na cvičení posilující břicho a záda. Cviky můžete provádět klidně doma na koberci či na molitanové podložce. Stačí opravdu 20 min. (max. 30 min.). Pro inspiraci posílám odkaz na cvičení https://www.youtube.com/watch?v=bxwSMbIgiKc.

Ve čtvrtek si po 4 km běhu najděte menší kopec o délce 80 až 100 metrů a vyběhněte ho 8 x v tempu 85 % TF max. Platí to samé jako u úseků na dráze, rovnoměrné tempo po celou dobu běhu. Po absolvování výběhů 4 km opět volně.

Víkendový dlouhý běh bude mít opět charakter tréninku vytrvalosti. Ideálně v mírně členitém povrchu.

Čtvrtý tréninkový týden – týden plný volných běhů a doplňkových aktivit

Čtvrtým tréninkovém týdnem budete mít za sebou téměř třetinu celé přípravy s cílem zaběhnout desítku pod 50 minut. Jak už jsem avizoval, vždy po třech týdnech zvyšující se zátěže, následuje regenerační týden. Ten navíc připraví tělo na zátěž druhého měsíce, která bude opět o výrazný kus náročnější.

Úterní běh bude mít zcela volný charakter a ideální by bylo, abyste ho absolvovali v parku nebo mírně členitém terénu. Pokud možno se vyhněte velmi tvrdému povrchu (kostky, dlažba).

Středu doporučuji využít v bazénu maximálně 30 minuty plavání naprosto volně nebo opakovat cviky na posilování břišních svalů z minulého týdne, též maximálně 30 minut.

Ve čtvrtek si zařaďte malý testík výkonnosti. Po 1 km rozklusání běž 5 km v tempu závodu (nejlépe na rovině) a změřte si čas. Zkuste běžet rovnoměrným tempem od začátku až do konce. Mělo by to stanovit přibližně závodní tempo, které bude základ pro další tréninkové týdny. Zapamatujte si všechny důležité pocity, co jste při běhu měli (krize, začátek moc rychlý atd.).

Víkendový dlouhý běh bude mít opět charakter tréninku vytrvalosti. Ideálně ho běžte na rovině a pokud to půjde, opět se vyvaruj kostkám a zámkové dlažbě.

V příštím týdnu vás čeká o výrazný skok větší zátěž, na což je dobré mít tělo řádně odpočaté.

Pátý tréninkový týden – zvyšujeme zátěž

Pátým tréninkovým týdnem vstupujete do druhé třetiny přípravy. Zátěž jednotlivých tréninků již bude výrazně zvýšena oproti prvním třem týdnům, přesto by už vaše tělo mělo být přepravené vše zvládnout. Novinkou bude skutečnost, že nyní si budeš již určovat tempo časem, tj. v minutách za kilometr. Zkušebním během na 5 km jste si určili základní tempo.

Úterní atletický trénink věnujte klasickým intervalům na 400 metrů. Pokud chcete zaběhnout desítku pod 50 minut, tak tempo intervalů je třeba běhat výrazně pod 5 minut na km. Takže ideální by bylo nyní je všechny absolvovat v rozmezí 4:20 až 4:30 min./km podle toho, jakou výkonnost zrovna vykazujete (tvé průměrné tempo na zkušební pětku).

Středu doporučuju mít úplné volno nebo plavání v bazénu maximálně 30 minut s využitím například vířivky pro uvolnění svalů.

Ve čtvrtek tempový běh, kdy po úvodním volném kilometru budete střídat tempo po dvou, respektive jednom kilometru, jak je uvedeno v rozpise. Pokud ještě nedosahujete takové výkonnosti, abys předepsané časy dodržel, tak je důležité dodržet požadované rozmezí mezi jednotlivými časy na kilometr.

Víkend opět ve znamení dlouhého běhu ve členitém terénu. Posledních cca 15 minut zkuste postupně zrychlovat, aby poslední úsek byl minimálně o 30 vteřin rychlejší na km než úvodní část běhu. Poslední kilometr si dejte opět volně jako součást vyklusání.

Šestý tréninkový týden – tři náročné tréninky za sebou

Šestý tréninkový týden bude z hlediska zátěže zatím nejnáročnější z dosavadního plánu. Je potřeba si ověřit, jak velkou zátěž je schopen organismus unést. Velkou zkouškou budou tři po sobě jdoucí tréninky (úterý až čtvrtek). Sice nebudou časově dlouhé, ale za to náročné.

Pokud už je chladno, je důležité se správně obléci, a hlavně se po tréninku co nejdříve přesunout do tepla nebo se převléci do suchého, aby nedošlo k prochladnutí. Mám vyzkoušeno, že hodně dobře funguje jako prevence pití zázvorového čaje.

Úterní atletický trénink věnujte opět klasickým intervalům, tentokráte to bude pyramida 400, 600, 800, 1000, 800, 600 a 400 metrů v tempu 4:20 min./km. Mezi jednotlivými běhy MK 400 metrů nebo tři minuty volno. Před intervaly se důkladně protáhněte.

Středa bude tentokráte věnována tempovému běhu na 9 km. Jednotlivé kilometry si zaběhněte dle předepsaného rozpisu na každý kilometr. Zkuste dodržet předepsané časy nebo se jim co nejvíce přiblížit.

Čtvrteční trénink už bude pro tebe asi hodně těžký, ale je třeba zkoušet, jak se tvůj organismus s takovou náročností popere. Neměl by to problém, i když asi budete cítit únavu. Pokud byste cítil opravdu velkou únavu, tak si dejte jen volný běh. Na druhou stranu, běžecký trénink občas bolí a je třeba i něco překonat, takže to zkuste dát tak, jak je v rozpise uvedeno.

Z důvodu velké zátěže v posledních třech dnech doporučuji věnovat se v pátek více regeneraci. Zajděte do vířivky, sauny nebo si dejte malou masáž. Rozhodně to pomůže.

Sobotní dlouhý běh si dejte na rovině. Prvních a posledních 15 minut hodně volně. Mezitím se snažte udržet předepsané tempo cca 5:15 min./km (minimální výkyvy na jednotlivé km).

Sedmý tréninkový týden – vysoká náročnost tréninků před regeneračním týdnem

Sedmý tréninkový týden prověří, jak správně a poctivě jste v uplynulých šesti týdnech trénovali. Tréninkové jednotky budou čtyři, poněvadž je důležité do každé jít maximálně odpočatý, a budou opravdu velmi náročné, což ale k přípravě patří.

Úterní atletický trénink věnujete opět klasickým intervalům, tentokráte 5 x 1 km v tempu 4:30-4:30 min./km. Mezi jednotlivými běhy MK 400 metrů velmi volným tempem cca 6:30 min./km. Před intervaly se zase důkladně protáhni.

Ve středu trénink vynecháme. Doporučuji zajít do sauny, vířivky nebo páry a tělo zregenerovat. V chladném počasí je vhodné i do sebe dostávat více vitamínů formou ovoce (nejlépe citrusy). Velmi se mi osvědčilo i pití zázvorového čaje zvláště po tréninku.

Čtvrteční trénink rozdělíme na dvě části. Po čtyřech km běhu si dejte běžeckou ABC. Měla by být frekvenční ve vysoké intenzitě. Dodržet správnou techniku a délku, tj. min. 30 metrů. Po skončení opět 4 km volným tempem.

Pro sobotní dlouhý běh si najdi vhodnou lokalitu, ideálně hodně členitý terén (může to být i okruh třeba 2-3 km). Důležité je, aby na trase byly nějaké strmější kopce. Ty je třeba vždy vyběhnout svižně a rychle. Měl by to být běh formou fartleku.

Osmý tréninkový týden – po námaze zasloužený celý týden regenerační

Osmý tréninkový týden bude mít celý čistě regenerační charakter. Zvláště poslední týden (sedmý) byl velmi náročný a to, co jste natrénovali, je nutné nechat v těle vstřebat, aby vynaložená námaha nepřišla vniveč a přinesla očekávané výsledky.

Úterní, čtvrteční a sobotní běh si dejte cca 8 až 10 km, což by mělo, v přepočtu na uvedené tempo (6:00 až 6:30 min./km), trvat okolo hodiny běhu. Zkuste běžet opravdu jen na pocit, nekoukejte na hodinky. Pokud jste předtím správně trénoval, tak uvedené tempo by se mělo nastavit jaksi samo. Pokud tělo poběží o něco pomaleji, než je uvedeno, nevadí. Rychleji prosím ne. Regenerační běhy jsou od toho, aby se běželo pomalu a aby to mělo efekt, je nutné právě tuto skutečnost dodržet.

Ve středu bude mít volno, ale doporučuji opět návštěvu sauny, vířivky nebo páry a tělo zregenerovat. S (případným) postupným zhoršováním počasí – chladněji a deštivěji – stále doporučuji do sebe dostávat více vitamínů formou ovoce (nejlépe citrusy) a alespoň jednou denně si dát zázvorový čaj.

V pátek si dejte také volno, ale nebude od věci, když zopakujete středeční program s plaváním i možnými procedurami. Tělo to potřebuje. Zvláště vhodná je sauna či parní lázně, které v (pod)zimním období působí preventivně proti možného nachlazení.

Možná budete mít v polovině týdne pocit, že je tělo odpočaté a schopné dalšího náročného tréninku, ale nedělejte to. Vydržte a uvidíte, že jste udělali dobře, což poznáte hlavně v následujícím tréninkovém týdnu, kdy vstoupíte do závěrečné fáze přípravy. 

Devátý tréninkový týden – po odpočinku zase zvýšíme úsilí

Devátým tréninkovým týdnem vstupujete do závěrečné fáze přípravy. Nejprve ještě zvýšíš tréninkové úsilí, abyste následně speciálními cvičeními a běhy vyladil závěrečnou formu.

V úterý se vrátíte k tradičním intervalům, které budete prodlužovat. Takže nyní si dáte 3 x 2 km v tempu 4:30 – 4:40 min./km. Díky tomu začnete zlepšovat rychlostní vytrvalost, potřebnou pro desetikilometrový závod.

Ve středu si dáte 30 minut posilovacích cviků dle již dříve zaslaného vzoru cvičení. Může být i delší, ale nemělo by přesáhnout 40 minut. Nezapomeňte na dostatečný odpočinek mezi jednotlivými zátěžovými cvičeními.

Čtvrteční tempový běh absolvujete dle rozpisu na jednotlivé kilometry. Trénink je dobré absolvovat na rovině, abys maximálně dodržel stanovené časy. Po volných 2 km budete stupňovat tempu až k hodnotě 4:30 min./km.

V pátek si dejte volno bez jakékoliv aktivity (i plavání vynech)

Sobotní dlouhý běh bude nejlepší ve členitém terénu. Zhruba po 30 minutách si najděte strmější kopec (40 až 50 m) a dejte 10 x výběh ve vysokém tempu. Dolů vždy volně sejdi, aby došlo k maximální regeneraci sil před dalším výběhem. Celý běh v tempu obecné vytrvalosti, což by mělo být okolo 6 min./km.

V neděli doporučuji jen 30 až 40 minut volného regeneračního běhu. Vzhledem k podzimnímu chladnému počasí bych nepoužil kolo, ale opravdu jen běh.

Desátý tréninkový týden – je třeba vyladit tělo po tvrdé přípravě

Desátým tréninkovým týdnem začnete pilovat výkonnost na závěr přípravy, kdy byste měli být připraveni zvládnout desítku pod 50 minut. Nejvíce se zaměříte na rychlost, která je pro tuto distanci obzvlášť důležitá.

V úterý proto v rámci atletickému tréninku opět zařadíte krátké intervaly na klasické vzdálenosti 400 metrů. Celkem jich poběžíte 8 v tempu 4:30 min./km a opravdu by nemělo být pomalejší. Klidně začněte na 4:33 a poslední dej lehce pod 4:30, než první úsek přepálit a poslední dát 4:40. Pokud jste doposud zvládali celý tréninkový plán alespoň na 90 %, pak tempo 4:30 by pro tebe neměl být problém zaběhnout.

Ve středu je dobré mít volno nebo lehce plavat, ale maximálně 30 minut.

Čtvrteční fartlek zaměříte též na rychlost a od 3 kilometru vložíte úseky vždy 200 metrů ostře 4:15 min./km, 800 metrů volně tj. 5:30 min./km. Poslední 2 kilometry hodně volně vyklusat i třeba 6:30 min./km.

V pátek si dejte volno bez jakékoliv aktivity.

V sobotu zařadíte místo dlouhého běhu tempový běh na 11 km s tím, že po 3 kilometrech rozklusání, 4-8 km (celých 5 km) poběžíte v tempu 4:50-4:55 min./km s minimálními výkyvy, takže ideální terén je rovina a asfalt.

V neděli doporučuji jen 30 až 40 minut volného regeneračního běhu v tempu klidně 6:30 min./km.

Je třeba to, co jste v předchozím období natrénovali nechat v těle vstřebat a správně uzrát. Jen tak dojde k naplnění účelu tohoto plánu. Už jste blízko, tak nic neuspěchejte a pokud je plánované volno, tak je dobré to dodržet a nemá být opravdu žádná jiná aktivita, která bude ubírat energii.

Jedenáctý tréninkový týden – poslední týden maximální zátěže

Jedenáctý tréninkový týden bude pro vás posledním, kdy zátěž na jednotlivých trénincích bude gradovat. Přesto vše bude mít svoji kvalitu a rozhodně si nepřidávejte nic navíc.

V úterý, v rámci atletickému tréninku, si vyzkoušíte takové speciální intervaly, se kterými mám velmi dobré zkušenosti. Po rozklusání a protažení si dáš vždy 150 m v tempu 95 % TF max., což je téměř naplno. Poté následuje 50 metrů velmi pomalé chůze a ihned dalších 150 metrů. Opakovat to budeš celkem 8 x (celkem 1 600 metrů). Nejlépe je celý trénink absolvovat na atletickém oválu, kde jsou přesně značené mety, ale není to podmínkou.

Ve středu se volně proběhnete maximálně 45 minut v tempu 5:45 min./km nebo možná i pomaleji.

Ve čtvrtek vás čeká zase běh na 10 km v tempu 5:30 min./km, kdy vždy po čtvrtém a následně osmém kilometrů zařadíte 3 x 100 metrů téměř naplno (MK volná chůze 100 m).

V pátek si dejte volno bez jakékoliv jiné aktivity.

V sobotu na vás čeká dlouhý běh na 15 km, kdy budete postupně dle rozpisu zvyšovat tempo a od 10 až po 14 km poběžíš tak, jako by to byly poslední 4 km závodu na 10 km, což v případě plánu je tempo cca okolo 4:50-4:55 min./km.

Pokud jste opravdu poctivě odtrénoval až do tohoto 11. týdne, tak by neměl být problém odběhat všechny tréninkové jednotky v přesně stanovených časech. Pokuste se opravdu vymáčknout ze všech sil. Dvanáctý týden bude už jen doladění posledních detailů a desítka pod padesát by měla být pokořena.

Dvanáctý tréninkový týden – jdeme do finále

Dvanáctý tréninkový týden bude závěrečným v celé přípravě s cílem zaběhnout desítku pod 50 minut.

V úterý, za předpokladu, že v sobotu proběhne závod či pokus o zdolání plánovaného času, je ještě dobré si vyzkoušet rychlost v rámci atletického tréninku. 6×150 metrů v tempu 90 % TF max., by mělo být dostatečným k vyladěním formy a nemělo by být velkou zátěží, za předpokladu, že jste absolvovali poctivě celou přípravu.

Ve středu si dejte volno nebo si jděte zaplavat a relaxovat ve vodě.

Ve čtvrtek se volně proběhněte 4 až 6 km na rovině, abyste udrželi svaly v provozní tréninkové teplotě a pravidelném tréninkovém procesu, na který si tělo v přípravě zvyklo.

V pátek si dejte volno bez jakékoliv jiné aktivity.

V sobotu by měl proběhnout závod nebo si na vybrané trase zkus dát ostrou desítku.

Pokud jste opravdu poctivě odtrénovali všech 12 týdnů nebo jste alespoň splnili plán na 90 %, tak bys měli být schopni zaběhnout desítku pod 50 minut. Platí pro obě pohlaví, jak muže, tak i ženy. Věřím, že se to všem podaří.

Strategie závodu by měla být asi následující. Od začátku je třeba držet opravdu tempo pod 5 min./km (ideálně 4:55). Desítka je krátká trať na to, abyste mohli třeba první polovinu běžet pomaleji a v druhé části dohnat jakoukoliv ztrátu i byť nepatrnou. Je třeba běžet od začátku až do konce velmi rovnoměrně a na konci (minimálně poslední kilometr) se pokusit tempo ještě vystupňovat. Přesně k tomuto způsobu běhu byla vedena celá příprava na závod v uvedeném čase, takže jste na vše dobře připraven. Osobně jsem přesvědčen, že všichni zaběhnete desítku pod požadovaných 50 minut. Držím všem palce a rád se podělím o tvé poznatky.

V případě jakýchkoliv dotazů, které z tréninkového plánu a přípravy vyplynou, můžete se mnou konzultovat na info@tempomakers.cz.

Jiří Mašek, běžecký trenér 

Další články

Palestra Kbelská 10 přinesla běžecké jaro i rekordy, vítězí Strnad a Stýblová
3. března 2024 Závody, Tomáš Nohejl, foto: Petr Váňa

Palestra Kbelská 10 přinesla běžecké jaro i rekordy, vítězí Strnad a Stýblová

Jen těsně o 35 kusů se nevyprodala navýšená kapacita 1500 startovních čísel. Jeden z nedávno vyhlášených TOP běhů loňského roku Palestra Kbelská desítka na severovýchodním kraji Prahy i tak nabídla řadu rekordů, v ideálním počasí (13 stupňů, místy slunce a hlavně bezvětří) též bezvadnou atmosféru i s kapelou na startu ...

Stewartová má ze Španělska osobák na desítce
25. února 2024 Závody, text: red, foto: Puma

Stewartová má ze Španělska osobák na desítce

Česká rekordmanka na maratonské i půlmaratonské trati Moira Stewartová si zpestřila přípravu na olympijské hry závodem na 10 kilometrů ve španělském Castellónu, kde doběhla v čase 32:41. Stewartová si tak o tři vteřiny vylepšila osobní rekord na silnici. „Z času nejsem nadšená, ale zároveň nejsem ani zklamaná,“ uvedla Stewartová. Svěřenkyně ...

Pořadatelé běžecký podniků opět oceněni
21. února 2024 , Michal Procházka, foto: ČAS - Jan Houska

Pořadatelé běžecký podniků opět oceněni

Tradičním místem výročního setkání pořadatelů běhů se zástupci Českého atletického svazu a členy Zlatého klubu českých vytrvalců se stává Střelecký ostrov. S impozantním výhledem na Prahu ze zdejšího restaurantu se také pro rok 2023 vyhlašovalo ve čtyřech kategoriích: závody, akce, seriály a festival. Prostory v centru Prahy kousek od Národního divadla ...

Pozvánka na Evropskou konferenci běžeckého byznysu
16. února 2024

Pozvánka na Evropskou konferenci běžeckého byznysu

European Running Business Conference 2024, to je jedinečné setkání specialistů na běžecké odvětví! Připojte se k nám od 8. do 10. listopadu v kultovním kulturním centru Nadace Stavrose Niarchose v Aténách v Řecku, kde se zrodil maratónský závod, zvou pořadatelé. Těmi jsou Evropská atletika a SEGAS (řecký atletický svaz), ve spolupráci ...

Ohlédnutí za uplynulým ročníkem EuroHeroes
19. ledna 2024 , RunCzech a M. Procházka

Ohlédnutí za uplynulým ročníkem EuroHeroes

Loňský ročník běžeckého projektu RunCzechu se skládal ze čtyř půlmaratonů oceněných známkou kvality od Světové atletiky (Road Race Label). Mezi padesátkou elitních evropských uspěla i Tereza Hrochová, která se stala spolu s Němcem Sebastian Hendelem vítězkou série. EuroHeroes, projekt vytvořený RunCzech s cílem najít evropské běžecké hvězdy, se loni (po přestávce ...

Praha–Dobříš: Maraton s puncem tradice se stihl ještě na sněhu
13. prosince 2023 , Tomáš Nohejl (edit a mezititulky redakce), foto: Martin Wawrzyczek

Praha–Dobříš: Maraton s puncem tradice se stihl ještě na sněhu

Překonáte zasněžený brdský hřeben rychleji po svých anebo na běžkách? I tuhle tajenku rozluštili účastníci letošního maratonu z Prahy do Dobříše, který navazuje na historický závod ze začátku minulého století. Jen si to bere místo po prašné silnici po trailových trasách. A v adventním čase. Na měknoucím sněhu v nesmekách i ...

Hrochová a Kovář v TOP 30 evropského krosu
10. prosince 2023 , Petr Jelínek

Hrochová a Kovář v TOP 30 evropského krosu

V belgickém Bruselu proběhl poslední reprezentační vrcholu roku 2023, kterým bylo mistrovství Evropy v přespolním běhu. O nejlepší umístění devítičlenné české výpravy se postarala dvaadvacátá Tereza Hrochová. Hrochová a Kovář mezi třicítkou nejlepších Do ženského mistrovského klání, které měřilo 9 kilometrů odstartovalo celkem 59 závodnic, a tak byla poměrně solidní šance, že si ...

KROSOVÁ ELITA MÍŘÍ DO BRUSELU
7. prosince 2023 , Petr Jelínek

KROSOVÁ ELITA MÍŘÍ DO BRUSELU

V neděli 10. prosince se uskuteční v Bruselu 29. mistrovství Evropy v přespolním běhu. Na startu bude řada špičkových běžců a také devět českých nadějí. Evropský krosový šampionát se do belgické metropole vrací po patnácti letech. Naposledy se zde konal v roce 2008. Belgie pak hostí kontinentální klání v přespolním běhu potřetí. Ještě ...

provozovatel

partneři českého běžeckého klubu