Zlatý trailový seriál: Drama se v Jeseníkách nekonalo - Český běh

19. 8. 2019, Jiří Petr, foto: Jan Dvořáček/Trailrun.cz, Závody

Ráno v nížině stěží deset stupňů, po cestě na Skřítek hustá mlha, ale nakonec na hřebenu snad nejkrásnější počasí, které se na Jesenickém maratonu kdy vyklubalo (potvrzuje údajně poslední účastník všech dosavadních ročníků). Polojasno, vysoká oblačnost, která tak akorát milosrdně zakryla srpnové slunce a jako bonus umožnila nádherné výhledy na celý hřeben a z Jelení studánky třeba i na vzdálené Beskydy. To vše v kombinaci s exklusivním startovním polem zajištěným finálovým vyvrcholením nového seriálu Golden Trail National Series 2019 vytvořilo předpoklad pro překonání dosavadních traťových maxim.

Jiří Čípa na Jesenickém maratonu deklasoval zbytek startovního pole a doběhl si pro vítězství v rekordu trasy v čase 2:58:29. Původní rekord vylepšil o více než 17 minut. Druhý doběhl Jan Zemaník a třetí Tomáš Křivohlávek. V ženách zvítězila Polka Natalia Tomasiaková, druhá byla Magda Horká a třetí Denisa Krejčiříková z Beskyd.

A co ocení hlavně borci v hloubi výsledkové listiny, pořadatelům se i přes další postupnou profesionalizaci závodu podařilo vytvořit téměř ideální mix mezi masivní akcí s přítomností tuzemských špiček a rodinným podnikem přátelským k dlouholetým účastníkům preferujícím pohodové zázemí s perfektním servisem za rozumné ceny.

V 10 hodin ráno odstartovalo startovní pole v čele s Jiřím Čípou vstříc 42 km dlouhé trase (převýšení 1800 m), která vedla přes vrcholy Šerák a Keprník na Červenohorské sedlo, a dále přes Švýcárnu na Praděd a po hřebenu do cíle na sedle Skřítek.

Již na prvním mezičase na 16. kilometru nenechával Jiří Čípa nikoho na pochybách o tom, kdo bude vítěz. Na tomto místě měl již náskok téměř čtyři a půl minuty na traťový rekord, který zde v roce 2016 zaběhl David Pelíšek. S odstupem téměř tři a půl minuty pak mezičasem proběhli Jan Zemaník, Marek Causidis a skvěle běžící Tomáš Křivohlávek.

V ženách na prvním mezičase vedla Polka Natalia Tomasiaková, před opět skvěle běžící sestrou Jiřího Čípy, Magdou Horkou, které mezi sebou zároveň sváděli boj a celkové prvenství v letošním ročníku GTNS. O této zápletce ale až dále…

Na druhém mezičase na 31. kilometru vedl Čípa již téměř o sedm minut před Zemaníkem s Křivohlávkem. Čtvrtý Causidis ztrácel další necelou minutu. Mezi první Tomasiakovou a druhou Horkou zde byl rozdíl čtyř a půl minuty. Na třetím místě se držela horská běžkyně z Beskyd Denisa Krejčiříková.

Finálový seběh od Ztracených kamenů do cíle na sedle Skřítek je mezi závodníky vyhlášený, ale určitě ne oblíbený. Na „nekonečném“ úseku závodníci naklesají téměř 400 výškových metrů a není zde nouze o křeče a další „běžecká“ zranění. Nic z toho však nepotkalo vedoucího muže Jiřího Čípu, který si tímto úsekem doslova dosprintoval pro první místo a nový rekord trasy, který zní 2:58:29. Předešlý rekord tak překonal o více než 17 minut. Druhý doběhl Jan Zemaník, který o necelé dvě minuty utekl stále se zlepšujícímu Tomáši Křivohlávkovi. 

„Je to opravdu krásný závod,“ chválil vítěz Čípa. „Před pěti lety jsem tu běžel svůj první horský maraton a pak jsem tu vyhrál před čtyřmi lety. Letos ve výborné konkurenci, které určitě pomohlo zařazení do seriálu, jsem se snažil stlačit svůj čas pod tři hodiny, což se mi nakonec podařilo. Jsem rád, má to tady pro mě svou atmosféru a letos i skvělou úroveň,“ ocenil.

Ani v ženské kategorii se ve finálovém seběhu žádné překvapení nekonalo a pro vítězství si doběhla Natalia Tomasiaková z polského Salomon/Suunto Teamu. „Byl to krásný závod, kterého jsem se zúčastnila poprvé, což se trošku projevilo na trati ve zhoršené orientaci. Sice jsem nebloudila, trasa byla vyznačená dobře, ale občas jsem musela víc sledovat značení, což se samozřejmě odrazilo i na výsledném čase,“ uvedla polská vítězka.

Za ní si doběhla s odstupem více než sedm a půl minuty pro druhé místo Magda Horká. „Byl to nejtěžší závod, který jsem doposud běžela. Ze začátku jsem měla nějaké střevní problémy a prvních pět kilometrů na Šerák bylo hodně těžkých. Pak jsem to rozběhala a byla jsem nadšená zejména z krásných výhledů. Škoda že jsem musela kvůli terénu koukat hlavně pod nohy,“ hodnotila stříbrná žena hlavní trati. Další tři minuty za ní byla bronzová Denisa Krejčiříková. „S časem v cíli jsem spokojená. Neproběhla u mě žádná velká krize, jen jsem už dopředu měla obavy ze svých problémů s kolenem. Trochu mě to vyděsilo a jsem ráda, že noha vydržela,“ těšilo ji.

Pro ty, kteří si netroufli na plnou 42km distanci, byla připravena „půlmaratonská úlitba“ v podobě 22 km. Trio nejlepších mužů (na start se jich postavilo téměř tři sta) se vešlo do 1:40 minuty, když triumfoval šumperský Daniel Tománek (1:40:39) před Matyášem Urbánkem a Janem Skoupým. Mezi ženami, kterých dokončilo 164, to bylo pro Julii Rampírovou z Dolní Moravy o poznání jasnější, jen ona (1:50:57) a tři její soupeřky se dostaly pod dvě hodiny, přičemž Eva Filipiová ztratilo téměř pět minut, Ivona Krejčiříková přes šest. „Běžela jsem tento závod poprvé a pomohlo mi, že jsem byla odpočatá po sportovním soustředění, kde jsme se věnovali různým pohybovým aktivitám. Moc se mi tady líbilo a užila jsem si to,“ pochvalovala si vítězka.

Výsledky – top 3 muži:
  1. Jiří Čípa – Salomon/Suunto, CZE – 2:58:29
  2. Jan Zemaník – Salomon/Suunto, CZE – 3:10:34
  3. Tomáš Křivohlávek – Salomon/Suunto, CZE – 3:12:17
Výsledky – top 3 ženy:
  1. Natalia Tomasiak – Salomon/Suunto, POL – 3:55:24
  2. Magda Horká, CZE – 4:03:00
  3. Denisa Krejčiříková, CZE – 4:06:00

GOLDEN TRAIL NATIONAL SERIES – celkoví vítězové

O celkovém vítězi GNTS 2019 v mužské kategorii není pochyb. Stal se jím Jiří Čípa ze Salomon/Suunto Teamu, který v základní části série doběhl dvakrát první (a jednou třetí, ale počítají se dva nejlepší výsledky ze základní části) a tento výsledek potvrdil také vítězstvím zde na finálovém závodě.

Po finálovém závodě byly shodně s 266 body na prvním místě Natalia Tomasiak a Magda Horká. O celkové vítězce GNTS 2019 tak muselo rozhodnout dodatkové pravidlo, které jasně říká, že při shodném počtu bodů rozhoduje nejlepší umístění v základní části. Natalia si v základní části doběhla pro druhé a třetí místo, zatímco Magda byla jednou třetí a na Valašském hrbu zvítězila. Celkovou vítězkou seriálu se tak stala Magda Horká, která tak na nejvyšší stupeň doprovodila svého bratra Jiřího Čípu.

Celkové výsledky – top 10 muži:
  1. Jiří Čípa, CZE – SALOMON/SUUNTO – 300 bodů
  2. Marek Causidis, CZE – BUFF / SALOMON TEAM – 238 bodů
  3. Jan Zemaník, CZE – SALOMON/SUUNTO – 231 bodů
  4. Jiří Petr, CZE – SALOMON/SUUNTO – 225 bodů
  5. Peter Fraňo, SVK – SALOMON/SUUNTO – 176 bodů
  6. Taras Ivaniuta, SVK – REŠTARTNISA.SK – 156 bodů
  7. Tomáš Křivohlávek, CZE – SALOMON/SUUNTO – 150 bodů
  8. Pavel Brýdl, CZE – SALOMON/SUUNTO – 134 bodů
  9. Peter Ceniga, SVK – ETOS SLOVAKIA – 127 bodů
  10. Martin Borák, CZE – 124 bodů
Celkové výsledky – top 10 ženy:
  1. Magda Horká, CZE – 266
  2. Natalia Tomasia, POL – SALOMON/SUUNTO POLAND – 266
  3. Mária Danečková, SVK – REŠTARTNISA.SK – 214
  4. Katarína Lovrantová, SVK – SALOMON/SUUNTO – 200
  5. Zuzana Ožanová, CZE – FKLIDU SPORT TEAM – 160
  6. Eva Lopatová, SVK – 160
  7. Taťána Straková, CZE – FKLIDU SPORT TEAM – 127
  8. Vanda Hošeková, SVK – MAGURARUN – 124
  9. Kristýna Otevřelová, CZE – COLUMBIA MONTRAIL – 124
  10. Veronika Drtilová, CZE – 116

Salomon – Jesenický maraton – další informace

Další články

Holešov hostí v sobotu republikový šampionát v běhu na 10 000 metrů
25. dubna 2024 Závody, Petr Jelínek, foto: ČAS - Tomáš Edlman

Holešov hostí v sobotu republikový šampionát v běhu na 10 000 metrů

Moira Stewartová poběží v městě na pomezí Hané a Valašska již o svůj sedmý titul na této distanci. Martin Zajíc se pokusí dokonat zlatý hattrick. Mistrovství bude opět společné se Slováky. Stewartová se vrací na oblíbený šampionát Největší hvězdou mistrovství České republiky na dráhové desítce v Holešově je jednoznačně Moira Stewartová. Svěřenkyně Václava Janouška má ...

Istrijský maraton: prima závodění mezi vinicemi a po mořském pobřeží
23. dubna 2024 Závody, Adam Fritscher, foto: istrski-maraton.si

Istrijský maraton: prima závodění mezi vinicemi a po mořském pobřeží

Kdo hledá nevšední (a přitom dostupné) běžecké zážitky a už je omrzelý z velkých městských závodů, může si dopřát relativně nedaleko od českých hranic zajímavou alternativu. Istrijský maraton na krásném (a také krátkém) mořském pobřeží Slovinska letos oslavil svůj jubilejní desátý ročník. A byla u toho i početná výprava závodníků ...

V Ostravě se chystá v říjnu premiéra mezinárodního maratonu Emila Zátopka
19. dubna 2024 Závody, Šárka Mokrá, EZOG

V Ostravě se chystá v říjnu premiéra mezinárodního maratonu Emila Zátopka

V Ostravě startuje zbrusu nový maraton – na jediném certifikovaném okruhu, s mezinárodní účastní i televizním přenosem. Nese jméno legendárního běžce Emila Zátopka, který byl mimo jiné vyhlášen českým olympionikem století. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. V sobotu 26. října na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích odstartuje ...

Hrochová zpět na půlmaratonském trůnu, premiéra Marčíka
14. dubna 2024 Závody, Michal Procházka, foto: ČAS - Jiří Marek

Hrochová zpět na půlmaratonském trůnu, premiéra Marčíka

V Pardubicích byli za teplého jarního počasí korunováni republikoví šampioni v půlmaratonu. Tereza Hrochová po suverénním výkonu získala svůj čtvrtý titul na této trati, Vladimír Marčík se po boji s Jiřím Homoláčem radoval vůbec poprvé. Tereza Hrochová vybojovala týden po startu na půlmaratonu v Praze svůj již třináctý titul napříč disciplínami. Poloviční maratonská ...

V Pardubicích se poběží o půlmaratonské tituly
11. dubna 2024 Závody, Michal Procházka, foto: ČAS - Martin Edlman

V Pardubicích se poběží o půlmaratonské tituly

Pardubický vinařský půlmaraton bude v sobotu 13. dubna opět hostitelem mistrovství České republiky. Hlavní hvězdou bude olympionička Tereza Hrochová, mužský závod nabídne duel Jiřího Homoláče s Vladimírem Marčíkem. Další půlmaraton na otočku Jasnou favoritkou na titul mezi ženami je loni absentující Tereza Hrochová. „Budu se otáčet ze soustředění stejně jako na Prahu, takže opět z plného tréninku,“ vzkázala šampionka z let ...

Třináctý ročník rodinného seriálu RunTour startuje 13. dubna
9. dubna 2024 Závody, RunTour

Třináctý ročník rodinného seriálu RunTour startuje 13. dubna

Šťastná třináctka! Už v sobotu 13. dubna odstartuje nová sezona ČEZ RunTour. Běžecký seriál, vloni co do účasti třetí největší u nás, vstoupí do svého 13. ročníku jako už tradičně v Českých Budějovicích. Zde je pro běžce připravena celá řada novinek v duchu hesla #JERADOSTBĚŽET. I přes navýšenou kapacitu je první letošní závod ...

Pražský půlmaraton ozdobil rekordem Keňan Sawe. Z domácích zvítězili Vebr a Hrochová
7. dubna 2024 Závody, RunCzech

Pražský půlmaraton ozdobil rekordem Keňan Sawe. Z domácích zvítězili Vebr a Hrochová

Vyprodaný 1/2Maraton Praha vyhrál suverénně Keňan Sabastian Kimaru Sawe, který o 23 vteřin vylepšil rekord závodu. Čas 58 minut a 24 sekund je pro něj nové osobní maximum, v historických tabulkách jde o dvanáctý nejrychlejší půlmaraton a nejlepší letošní výkon. Mezi ženami vyhrála Etiopanka Gete Alemayechu Teklemichael. Nejrychlejším českým běžcem ...

Pražský půlmaraton zlákal úřadujícího mistra světa Saweho
3. dubna 2024 Závody, RunCzech, foto: Eduard Erben

Pražský půlmaraton zlákal úřadujícího mistra světa Saweho

Na start sobotního 1/2Maratonu Praha se postaví i úřadující mistr světa na této trati Sabastian Kimaru Sawe. Po boku keňského šampiona z Rigy vyběhnou další zajímavá jména světové atletiky, ale také rekordních 15 500 běžců ze 115 zemí. "Každoročně do Prahy zavítají hvězdní vytrvalci, ale letos je to opravdu absolutní extratřída. ...

provozovatel

partneři českého běžeckého klubu