Máte špatnou náladu a cítíte se unavení? Dostáváte křeče do nohou? Objevují se u vás závratě, svalová slabost, nebo dokonce trpíte depresemi? Možná máte nedostatek hořčíku. Běžci si jeho příjem musí obzvlášť hlídat.
V lidském těle aktivuje hořčík přes tři sta různých pochodů. Slouží k nastartování látkové výměny sacharidů a bílkovin. Odbourává stres a slouží také k uvolněním svalů. Společně s vápníkem mírní pocity úzkosti a nervozity. Při jeho nedostatku může docházet ke křečím, zpomaluje se jak regenerace svalů, tak i spalování tuků, způsobuje poruchy nervové činnosti.
Stále detailnější výzkum odhaluje nové a nové složky výživy, které jsou pro člověka nepostradatelné, nebo jejich význam nebyl zcela známý. Rozsáhlé studie zabývající se nedostatkem hořčíku v populaci, provedené ve Spojených státech, prokázaly u převážné většiny obyvatelstva jeho nedostatek, bez ohledu na věk. „U nás je obecným jevem, že celkově máme hořčíku v těle málo,“ potvrzuje lékařka Eva Klimovičová, která hořčík svým pacientům také často doporučuje. „Většinou lidé nevědí, že jim hořčík chybí, ale cítí se unavení, podráždění, bez nálady.“
Příčiny nedostatku…
…jsou různé. Může za to stres, styl života, nevyvážené stravování, i změny životního prostředí. Podle autora knihy Magnezium ve službách zdraví MUDr. Zdeňka Zadáka se nedostatek hořčíku v průmyslově rozvinutých zemích stále prohlubuje. Vylučuje se hlavně močí a potem. Tyto ztráty jsou zejména významné u lidí, kteří více fyzicky pracují, mezi něž patří i sportovce.
Nejvýraznější jsou však u jedinců, kteří nejsou zvyklí na fyzickou práci a větší výkon podávají pouze během víkendu při rekreaci nebo při sportu. U těchto "sportovců" se pak setkáváme s fenoménem nazvaným „povíkendová kocovina“ z nedostatku minerálů. Projevuje se také bolestmi hlavy a tehdy pomůže pití minerálních vod bohatých na hořčík a chloridy.
Jaká a odkud je potřeba dávkovat
Za doporučený denní příjem se považuje dávka 300 až 400 miligramů, která je v ČR dokonce ustanovena vyhláškou. Ovšem alkohol a stres výrazně podporují vylučování hořčíku z těla. Tehdy je vaše spotřeba tohoto prvku až dvojnásobně vyšší.
Přirozenými zdroji hořčíku v naší potravě jsou především luštěniny, ořechy nebo mandle. Dále jej ve zvýšeném množství obsahují banány, obiloviny, ovesné vločky, tmavá listová zelenina a čokoláda.
Vzhledem k tomu, že z ostatní potravy se vstřebává jen část hořčíku, je příjem nápojem (nejlépe přírodní minerální vodou) velmi vhodnou formou, jak doplnit i ostatní minerály a současně zajistit dostatečné množství tekutin. Při dlouhodobé fyzické, či psychické zátěži je vhodné ho pravidelně doplňovat i formou tablet – například preparát Magnesii lactici.
Předávkování magnéziem podle odborníků při používání minerálních vod prakticky nehrozí. Případným projevem předávkování může pak být průjem.
Jaké látky ještě doplnit
Běžce bude především zajímat, že hořčík působí při svalové práci na nervosvalový přenos. Aby tato chemická reakce mohla proběhnout, musí se jí účastnit vápník a hořčík, jejichž ideální zastoupení v lidském těle by mělo být 2:1.
Partnery pro hořčík a jeho efektivní využívání v těle jsou dále:
* draslík – zelenina, salát, ovoce, sýr – mozzarella
* Vitamín B6 – pšeničné klíčky, ovesné vločky, ořechy, celozrnné pečivo
* Rozpustné vlákniny (inulin a oligofruktóza) – cibule a česnek
* Sluneční svit – vitamin D.
Kombinujte proto potraviny s vysokým obsahem hořčíku s vitamínovými doplňky, abyste zabezpečili jeho správné fungování v organismu. Nejdůležitější je ale doplňovat hořčík pravidelně! Při jeho jen příležitostné konzumaci tělo nedokáže zásoby doplnit a stabilizovat a i přes jeho nárazovou konzumaci, bude dlouhodobě trpět nedostatkem hořčíku.