Kratší trail na mistrovství světa pro Nora a Francouzku, Hudec 33. - Český běh

8. 6. 2023, Michal Procházka, foto: David Šveska, Závody

Druhý soutěžní den světového šampionátu vrchařů v okolí Innsbrucku byl na programu „krátký trail“. V náročné zkoušce nejlépe uspěli Nor Stian Angermund a Francouzka Clémentine Geoffray. Český zástupce Tomáš Hudec obsadil 33. místo.

Na horské vytrvalce čekal ve čtvrtek tzv. Short Trail z Innsbrucku do Neustiftu. Ovšem přívlastek krátký je spíš pro rozlišení od pátečního ještě delšího závodu, neboť 45,2 kilometrů na délku, 3132 metrů vzhůru a 2719 metrů dolů důkladně prověřilo připravenost účastníků. A pochopitelně vše ztěžovalo nevyzpytatelné horské počasí, vystřídalo se od slunce po déšť a posledních 50 běžců a běžkyň bylo odpoledne při horšících se podmínkách staženo z trati. Rozvrhnout si správně síly, to bylo samozřejmě klíčem k úspěchu a v obou kategoriích nebyla nouze o zvraty.

Norská obhajoba

Přesto měl mužský závod suveréna. Respektive suverény. V první třetině trati se od zbytku pole odpoutalo norsko-britské duo Stian Hovind Angermund a Thomas Roach. Na začátku druhého a současně nejdelšího stoupání se obhájce titulu Angermund odpoutal od svého soupeře a v polovině trati už na něj získal minutový náskok.

Roach se však rozhodně nevzdával a nedovolil výraznější ztrátu než nějakých dvě a půl minuty. Na druhou stranu se ale Brit ani nedostal (podle oficiálních mezičasů) k Norovi na méně než 1:31 minuty. To v těchto závodech mnoho neznamená. Nicméně borci už se blížili k třetímu a nejvyššímu vrcholu v 2400 metrech nad mořem.

V závěrečném více než šestikilometrovém seběhu do Neustiftu si Angermund situaci pohlídal a zopakoval si radost z triumfu z Thajska v čase 4 hodiny 19 minut rovných. Roach nakonec podlehl o dvě a čtvrt minuty, ze stříbra byl ale ve svých 42 letech nadšený.

Velké drama se odehrálo v boji o třetí místo. Nejdéle se na něm drželi Jonathan Albon a zejména Andrzej Witek, ale ani Brit, ani Polák si nakonec bronz na krk nepověsili. Mladík Luca Del Pero běžel takto dlouhý závod poprvé, a tak začal volněji a polovinu závodu ani nebyl v první desítce. V druhé však začala Italova skvělá stíhací jízda, byl v ní rychlejší i než vítěz, a tak tak že se nedotáhl i na Roache. V cíli jej od něj dělilo 46 sekund. Přesto i on zářil úsměvem.

Britská týmová radost, Hudec 33.

Relativně malé rozdíly panovaly i v soutěži týmů, medailisty dělilo v součtu časů necelých 16 minut. Titul získali Britové, vedle druhého Roache a pátého Albona se do „top 10“ dostal ještě osmý Kristian Jones. Del Pera podpořil šestý Puppi a 15. Minoggio, a tak brali Italové stříbro. Bronz, bezpečně před Poláky, zůstal Francouzům vedeným čtvrtým Baronianem.

Český reprezentant Tomáš Hudec se mezi 172 účastníky neztratil. Začal v páté desítce pořadí, pak se posouval vpřed a po 35 km měl nadosah třicítku nejlepších. V závěrečném stoupání s ní sice ztratil kontakt, nakonec ale vybojoval solidní 33. místo, půlhodinu za vítězem a tři minuty před vítězkou.

Strhující závěr pro Francouzku. Zlato i pro tým

Závod žen vypadal dlouho jako jasná záležitost pro Judith Wyder. Švýcarka se ujala vedení cestou na první vrchol nad Innsbruckem a na své soupeřky si rychle vybudovala víc než minutový náskok. Dlouho byla v popředí hodně vidět účastnice středečního Verticalu Němka Laura Hottenrottová, nakonec ale 10 km před cílem vzdala.

Jako hlavní rivalka pro Wyder se pak ukázala Clémentine Geoffray. Ztráta Francouzky na Švýcarku se před půlkou trati vyšplhala i přes tři minuty. Pak ale začala Geoffray ztrátu umazávat, a při stoupání na poslední velký vrchol závod otočila ve svůj prospěch. Před dlouhým finálním seběhem už předstihla Wyder a už ji před sebe nepustila. Naopak, v cíli se objevila v čase 4:53:12, o dvě minuty a jednu vteřinu dříve než soupeřka.

O jak kvalitní souboj se jednalo a že se poražená nemá za co stydět, svědčí desítky mužů, které obě nechaly za sebou. A také odstup od třetí v cíli. I Wyder ji předčila dlouhé minuty, vítězka dokonce o více než 16 minut. Theresa Leboeuf vystoupala kolem poloviny trati k bronzové pozici a poté k sobě nepustila ani dlouho čtvrtou Američanku Lichter blíže než na dvě minuty. Švýcarky se tak sešly na pódiu ve dvojici.

Na týmové zlato to přesto nestačilo. Titul slavily o 8 minut Francouzky, když šampionku Geoffray doplnily desátá Seban-Penhoat a 15. Germain. Švýcarkám chyběla silnější třetí, a tak jim zůstalo stříbro, o 10 minut před Američankami.

Výsledky

Další články

Holešov hostí v sobotu republikový šampionát v běhu na 10 000 metrů
25. dubna 2024 Závody, Petr Jelínek, foto: ČAS - Tomáš Edlman

Holešov hostí v sobotu republikový šampionát v běhu na 10 000 metrů

Moira Stewartová poběží v městě na pomezí Hané a Valašska již o svůj sedmý titul na této distanci. Martin Zajíc se pokusí dokonat zlatý hattrick. Mistrovství bude opět společné se Slováky. Stewartová se vrací na oblíbený šampionát Největší hvězdou mistrovství České republiky na dráhové desítce v Holešově je jednoznačně Moira Stewartová. Svěřenkyně Václava Janouška má ...

Istrijský maraton: prima závodění mezi vinicemi a po mořském pobřeží
23. dubna 2024 Závody, Adam Fritscher, foto: istrski-maraton.si

Istrijský maraton: prima závodění mezi vinicemi a po mořském pobřeží

Kdo hledá nevšední (a přitom dostupné) běžecké zážitky a už je omrzelý z velkých městských závodů, může si dopřát relativně nedaleko od českých hranic zajímavou alternativu. Istrijský maraton na krásném (a také krátkém) mořském pobřeží Slovinska letos oslavil svůj jubilejní desátý ročník. A byla u toho i početná výprava závodníků ...

V Ostravě se chystá v říjnu premiéra mezinárodního maratonu Emila Zátopka
19. dubna 2024 Závody, Šárka Mokrá, EZOG

V Ostravě se chystá v říjnu premiéra mezinárodního maratonu Emila Zátopka

V Ostravě startuje zbrusu nový maraton – na jediném certifikovaném okruhu, s mezinárodní účastní i televizním přenosem. Nese jméno legendárního běžce Emila Zátopka, který byl mimo jiné vyhlášen českým olympionikem století. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. V sobotu 26. října na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích odstartuje ...

Hrochová zpět na půlmaratonském trůnu, premiéra Marčíka
14. dubna 2024 Závody, Michal Procházka, foto: ČAS - Jiří Marek

Hrochová zpět na půlmaratonském trůnu, premiéra Marčíka

V Pardubicích byli za teplého jarního počasí korunováni republikoví šampioni v půlmaratonu. Tereza Hrochová po suverénním výkonu získala svůj čtvrtý titul na této trati, Vladimír Marčík se po boji s Jiřím Homoláčem radoval vůbec poprvé. Tereza Hrochová vybojovala týden po startu na půlmaratonu v Praze svůj již třináctý titul napříč disciplínami. Poloviční maratonská ...

V Pardubicích se poběží o půlmaratonské tituly
11. dubna 2024 Závody, Michal Procházka, foto: ČAS - Martin Edlman

V Pardubicích se poběží o půlmaratonské tituly

Pardubický vinařský půlmaraton bude v sobotu 13. dubna opět hostitelem mistrovství České republiky. Hlavní hvězdou bude olympionička Tereza Hrochová, mužský závod nabídne duel Jiřího Homoláče s Vladimírem Marčíkem. Další půlmaraton na otočku Jasnou favoritkou na titul mezi ženami je loni absentující Tereza Hrochová. „Budu se otáčet ze soustředění stejně jako na Prahu, takže opět z plného tréninku,“ vzkázala šampionka z let ...

Třináctý ročník rodinného seriálu RunTour startuje 13. dubna
9. dubna 2024 Závody, RunTour

Třináctý ročník rodinného seriálu RunTour startuje 13. dubna

Šťastná třináctka! Už v sobotu 13. dubna odstartuje nová sezona ČEZ RunTour. Běžecký seriál, vloni co do účasti třetí největší u nás, vstoupí do svého 13. ročníku jako už tradičně v Českých Budějovicích. Zde je pro běžce připravena celá řada novinek v duchu hesla #JERADOSTBĚŽET. I přes navýšenou kapacitu je první letošní závod ...

Pražský půlmaraton ozdobil rekordem Keňan Sawe. Z domácích zvítězili Vebr a Hrochová
7. dubna 2024 Závody, RunCzech

Pražský půlmaraton ozdobil rekordem Keňan Sawe. Z domácích zvítězili Vebr a Hrochová

Vyprodaný 1/2Maraton Praha vyhrál suverénně Keňan Sabastian Kimaru Sawe, který o 23 vteřin vylepšil rekord závodu. Čas 58 minut a 24 sekund je pro něj nové osobní maximum, v historických tabulkách jde o dvanáctý nejrychlejší půlmaraton a nejlepší letošní výkon. Mezi ženami vyhrála Etiopanka Gete Alemayechu Teklemichael. Nejrychlejším českým běžcem ...

Pražský půlmaraton zlákal úřadujícího mistra světa Saweho
3. dubna 2024 Závody, RunCzech, foto: Eduard Erben

Pražský půlmaraton zlákal úřadujícího mistra světa Saweho

Na start sobotního 1/2Maratonu Praha se postaví i úřadující mistr světa na této trati Sabastian Kimaru Sawe. Po boku keňského šampiona z Rigy vyběhnou další zajímavá jména světové atletiky, ale také rekordních 15 500 běžců ze 115 zemí. "Každoročně do Prahy zavítají hvězdní vytrvalci, ale letos je to opravdu absolutní extratřída. ...

provozovatel

partneři českého běžeckého klubu