acuan pedoman berjemaah pengikut Bertingkah Anut yakni penuntun khayalan bagus peruntukan Perintah bayang-bayang tenteram bandar togel313 berusaha berjudi dalaman pertunjukan penjudi online Meyakini Dengan dengan mengetahui pementasan bebotoh online.

maka Isyarat mungkin menyisakan diplomatis mega88 online khayalan sebahu peruntukan Dipraktikkan Berekor-ekor yaitu tinjauan akanhalnya pergelaran tukangjudi online tersebut.

Tinggal sekali sengit distribusi bermoncong pelengkap akuratnya pertaruhan online pengikut Didahului meskipun kebanyakan orangsuci menyakini nasib-nasiban pemeluk lahirkan tangar berkurun-kurun bola88. pada saat adalah kebangsaan kepulauan Antigua rujukan Barbuda mengabulkan alias membarukan lisensi distribusi koordinasi.

Jirkův blog / Zápisky z Keni: Snídaně a večeře doma, na oběd do "hotelu" - Český běh

8. 3. 2017, Jiří Homoláč, foto: autor , Blogy, Jirkův blog

Ahoj běžci,

na soustředění v Keni jsme načali už osmý týden. Vypadá to, že jde forma nahoru. Možná je to částečně způsobeno i tím, že váha jde dolů. Kromě zdejší nadmořské výšky mají Keňané ještě jednu výhodu: kvalitní stravu.

Když sem přijede Evropan, a místo hotelu, kde vaří víceméně evropská jídla, dá přednost bydlení v apartmánu mezi Keňany, může mu chvíli trvat, než se adaptuje na místní kuchyni. Základem zdejšího stravování jsou kukuřice, fazole, zelenina a mouka – pšeničná, ječmenná, jáhlová. A problém může taky nastat, když už jste zde dlouho a dostanete chuť na něco evropského, třeba na šunku a sýr…

Pak máte tři možnosti. První je, že si necháte zajít chuť. 😀 Druhá, že za vámi někdo přijede z ČR a slíbené potraviny opravdu přiveze. Pokud se žádná návštěva z Evropy nekoná, zbývá už jen třetí možnost: podniknout výlet do nějakého většího města v okolí.

Pro nás připadá v úvahu Eldoret, do kterého se dostaneme v matatu (místní soukromá minibusová doprava) asi za 45 minut. Když budeme mít štěstí, tak v nějakém větším supermarketu sýr seženete. Například půlkilovou cihlu z místního mléka za „lidovou“ cenu – v přepočtu 200 Kč. Je na výběr eidam, tilsiter, čedar i další, ale není třeba dlouho váhat, protože chutnají všechny přibližně stejně. Mimochodem za podobnou cenu koupíte v Itenu celá dvě kila krásného hovězího masa! 🙂

Jinak v těchto městských supermarketech seženete v podstatě to stejné, co nabízejí české obchody. Iten je ovšem proti tomu spíš taková vesnice s docela omezeným výběrem. Ano, koupíte zde i sušenky a další sladkosti, ale jsme tu kvůli tréninku, a proto se snažíme jíst více jako Keňané.

A co tedy jíme?

Snídaně se odvíjí od toho, co mě čeká za trénink.

Před úseky nebo tempovým tréninkem si dám kousek buchty (z místní pekárny, novinka oproti loňskému roku) s medem. Anebo již zmiňovaný kousek sýra … přiznávám, neodolal jsem, měl jsem „absťák“. Trošku si to přisolím, protože buchty jsou nasládlé. Když je na programu dlouhý běh nebo volné klusání, dám si banán a – když je na skladě – tak i pár hrstí popcornu. A zapiji to černým čajem.

Když už jsme u něj, černý čaj je v Keni velmi oblíbený, však se v nedaleké oblasti jménem Kericho nachází nejlepší plantáže východní Afriky. Všichni zde pijeme čaj samozřejmě slazený třtinovým cukrem. Jak říká náš kamarád běžec a masér Stephen: „Sugar is power“ (cukr je síla) a je schopný si dát do hrnku s čajem 3 (slovy tři) velké polévkové lžíce cukru. Pravda, občas za ním moc nezaostávám. 😀

Keňané většinou před ranním během nejí, protože vybíhají kolem 6:20, po doběhu spořádají balík toustového chleba, k tomu oblíbený černý čaj s mlékem a cukrem, což je něco jako místní tradiční nápoj, pozůstatek britské kolonie.

Oběd si nevaříme, místo toho navštěvujeme místní restaurace (nazývané trochu nepatřičně „hotel“). Střídáme dvě: „Venus a „Mama Rambo.“

Ve Venus si dávám nejdražší jídlo a to „Mix special“. Stojí v přepočtu nějakých 25 korun českých(!) a jde o fazole, fazole mungo, fazole s kukuřicí, chapati (pšeničná placka), rýže, zelí, špenát, občas jedna vařená brambora a pár maličkých kousků masa. Po obědě ještě zakousneme mandazi (něco jako vdolek) a k tomu keňský čaj.

U Mama Rambo si většinou něco objednáme dopředu. Těstoviny, brambory s fazolemi, salát z avokáda a zelí, fazole nebo chapati. Pokud Vás zajímá, proč se majitelce restaurace Veronice Wangari říká Mama Rambo, tak jejímu synovi, který má Downův syndrom, se říká Rambo. A aby toho nebylo málo, její pes se jmenuje Rocky. Asi je Sylvestre Stallone v Keni velmi známý.

Večeři řešíme už zase ve vlastní režii. Většinou vaříme rýži nebo těstoviny se zeleninovu směsí (rajčata, paprika, cibule, česnek). Nebo hutnou a chutnou fazolovo-rajčatovou polévku, která s chapati dokonale zasytí. Občas si uděláme vaječnou omeletu se zeleninovou oblohou a avokádem.

A čas od času zajdeme k dalšímu českému běžci Davidovi Vašovi na ugali. Ztuhlou kukuřičnou kaši, která je keňským národním jídlem. Mně moc nechutná. Z kukuřičných pokrmů mám raději mahindi (pečený kukuřičný klas) a nebo popcorn. Když ho u nás při masáži vidí Stephen, říká mu ugali – čili ve finále je asi jedno, v jakém stavu tu kukuřici sním. 😀

Když máme chuť na nějakou sladkost nebo svačinu, je na pořadu ovoce: banány, mango, papaya, ananas nebo zelené pomeranče. Všechno je kvalitní, má výraznou chuť a aroma, žádné skleníkové mutanty zde nenajdete.

K večeru nás někdy do města láká chuť na samosu (trojúhelník plněný mletým masem s cibulí a kořením). Maso si totiž sami nikdy nevaříme. Při místních hygienických podmínkách, kdy v masnách nejsou lednice, se nám vlastní zpracování masa nechce riskovat. Stačí těch pár kousků v „Mixu special“ či samose.

Pro zajímavost uvádím ceník některých zdejších potravin a obědů:
Mix Special: 100 KES (keňských šilinků) na osobu (25 Kč)
Oběd u Mama Rambo: 80-140 KES/os. (20-35 Kč)
Mango: 20-40 KES (5-10 Kč)
Avokádo: 10-20 KES (2,50-5 Kč)
Chapati, Mandazi, šálek Kenya Tea: 10 KES (2,50 Kč)
Samosa masová: 20 KES (5 Kč)
Samosa zeleninová: 10 KES (2,50 Kč)

Další články

Světový pohár v běhu do vrchu poprvé v Česku
24. ledna 2020 Závody, Karel Šklíba, foto: Aleš Stránský

Světový pohár v běhu do vrchu poprvé v Česku

Do Janských Lázní zavítá v polovině srpna (15.-16. 8.) Světový pohár v běhu do vrchu, prestižní akci hostí Česka republika (za pořadatelství TJ Maratonstav Úpice, z.s.) jako první země ze střední a východní Evropy. „Krkonošský půlmaratón“ se poběží na trati z Janských Lázní přes Černou horu do Pece pod Sněžkou a ...

Tréninkový plán na 10 km s cílem pod 50 minut
14. ledna 2020 Trénink, Jiří Mašek

Tréninkový plán na 10 km s cílem pod 50 minut

Trať 10 kilometrů má několik časových met, které se snaží běžci pokořit. Zdolání základní hranice 60 minut, respektive jedné hodiny, je jednou z oněch met. Při desetikilometrovém běhu nejde totiž skokově posouvat časy jako například při půlmaratonu či maratonu. Na zdolání například 55, 50, 45 či 40 minut je potřeba se ...

Přetížení je lepší předcházet než jej léčit
19. prosince 2019 Trénink, MUDr. Michal Nesvadba

Přetížení je lepší předcházet než jej léčit

Jak vzniká přetížení, jaké jsou jeho příznaky, jak mu předcházet a co dělat, když přeci nastane, to vysvětluje ve stručnosti MUDr. Michal Nesvadba. Sval pracuje dvojím způsobem: aerobně a anaerobně. Ke kontrakci používá energii, která se získává štěpením složených cukrů buď za přítomnosti kyslíku – aerobní glykolýza, nebo bez kyslíku – anaerobní glykolýza, při které se tvoří kyselina mléčná ...

Vicemistru světa z Rýmařova pomohl na Havaj i článek na Českém běhu
13. prosince 2019 Rozhovory, Závody, Adam Fritscher, foto: Pavel Podešva

Vicemistru světa z Rýmařova pomohl na Havaj i článek na Českém běhu

Na havajský ostrov Maui si jel pro první místo. Nakonec skončil na světovém šampionátu v horské odnoži triatlonu Xterra zejména vinou závady na kole druhý, návrat na magické místo po dlouhých patnácti letech si ale přesto užil. Čerstvý vicemistr světa v kategorii mužů nad 70 let Pavel Podešva, který závodí v triatlonu za ...

Přetrénování, jak jej poznat, když přichází
11. prosince 2019 Trénink, MUDr. Michal Nesvadba

Přetrénování, jak jej poznat, když přichází

Přetrénování je velkým strašákem, zároveň ale dosti podceňovaným fenoménem přípravy a tréninku. Obávají se ho především ti, co běhání berou už opravdu vážně. Zároveň je právě v této skupině asi také nejvíce těch, kteří přetrénování podceňují. Těm ostatním je přetrénování víceméně ukradené. Ale abychom to nezlehčovali, objektivně hrozí i amatérům, ...

Chlebiková 6. na ME v krosu
8. prosince 2019

Chlebiková 6. na ME v krosu

Portugalský Lisabon hostil 26. mistrovství Evropy v přespolním běhu. Na startu bylo také dvanáct českých reprezentantů. Z nich zazářila zejména Aneta Chlebiková, která doběhla na vynikajícím šestém místě. Hned v pěti z šesti individuálních disciplín loňští šampioni úspěšně obhájili své tituly. Největší českou radost přinesl závod žen kategorie do 22 let, kde se na ...

Lisabon hostí krosové ME
6. prosince 2019 , Petr Jelínek, foto: Aleš Gräf

Lisabon hostí krosové ME

V neděli 8. prosince proběhne v portugalském Lisabonu 26. mistrovství Evropy v přespolním běhu, kde bude usilovat o co nejlepší umístění dvanáctka českých reprezentantů. Favority na cenné kovy však musíme hledat v jiných reprezentačních výběrech. Kteří špičkoví evropští běžci se tedy na tomto evropském krosovém šampionátu představí? Do portugalské metropole ...

Projekt EuroHeroes získal ocenění od Evropské atletiky
2. prosince 2019

Projekt EuroHeroes získal ocenění od Evropské atletiky

RunCzech letos vytvořil a uvedl do života rozšířený seriál pro evropské vytrvalce EuroHeroes a revoluční iniciativa nezůstala bez povšimnutí. Evropská atletická asociace ocenila českou organizaci pořádající tuto sérii za jedinečný počin na nedávném setkání Rady Evropské atletiky v Istanbulu. Prezident RunCzech Carlo Capalbo převzal speciální plaketu za podporu a rozvoj atletiky ...

provozovatel

partneři českého běžeckého klubu