Jirkův blog / Zápisky z Keni: Snídaně a večeře doma, na oběd do "hotelu" - Český běh

8. 3. 2017, Jiří Homoláč, foto: autor , Blogy, Jirkův blog

Ahoj běžci,

na soustředění v Keni jsme načali už osmý týden. Vypadá to, že jde forma nahoru. Možná je to částečně způsobeno i tím, že váha jde dolů. Kromě zdejší nadmořské výšky mají Keňané ještě jednu výhodu: kvalitní stravu.

Když sem přijede Evropan, a místo hotelu, kde vaří víceméně evropská jídla, dá přednost bydlení v apartmánu mezi Keňany, může mu chvíli trvat, než se adaptuje na místní kuchyni. Základem zdejšího stravování jsou kukuřice, fazole, zelenina a mouka – pšeničná, ječmenná, jáhlová. A problém může taky nastat, když už jste zde dlouho a dostanete chuť na něco evropského, třeba na šunku a sýr…

Pak máte tři možnosti. První je, že si necháte zajít chuť. 😀 Druhá, že za vámi někdo přijede z ČR a slíbené potraviny opravdu přiveze. Pokud se žádná návštěva z Evropy nekoná, zbývá už jen třetí možnost: podniknout výlet do nějakého většího města v okolí.

Pro nás připadá v úvahu Eldoret, do kterého se dostaneme v matatu (místní soukromá minibusová doprava) asi za 45 minut. Když budeme mít štěstí, tak v nějakém větším supermarketu sýr seženete. Například půlkilovou cihlu z místního mléka za „lidovou“ cenu – v přepočtu 200 Kč. Je na výběr eidam, tilsiter, čedar i další, ale není třeba dlouho váhat, protože chutnají všechny přibližně stejně. Mimochodem za podobnou cenu koupíte v Itenu celá dvě kila krásného hovězího masa! 🙂

Jinak v těchto městských supermarketech seženete v podstatě to stejné, co nabízejí české obchody. Iten je ovšem proti tomu spíš taková vesnice s docela omezeným výběrem. Ano, koupíte zde i sušenky a další sladkosti, ale jsme tu kvůli tréninku, a proto se snažíme jíst více jako Keňané.

A co tedy jíme?

Snídaně se odvíjí od toho, co mě čeká za trénink.

Před úseky nebo tempovým tréninkem si dám kousek buchty (z místní pekárny, novinka oproti loňskému roku) s medem. Anebo již zmiňovaný kousek sýra … přiznávám, neodolal jsem, měl jsem „absťák“. Trošku si to přisolím, protože buchty jsou nasládlé. Když je na programu dlouhý běh nebo volné klusání, dám si banán a – když je na skladě – tak i pár hrstí popcornu. A zapiji to černým čajem.

Když už jsme u něj, černý čaj je v Keni velmi oblíbený, však se v nedaleké oblasti jménem Kericho nachází nejlepší plantáže východní Afriky. Všichni zde pijeme čaj samozřejmě slazený třtinovým cukrem. Jak říká náš kamarád běžec a masér Stephen: „Sugar is power“ (cukr je síla) a je schopný si dát do hrnku s čajem 3 (slovy tři) velké polévkové lžíce cukru. Pravda, občas za ním moc nezaostávám. 😀

Keňané většinou před ranním během nejí, protože vybíhají kolem 6:20, po doběhu spořádají balík toustového chleba, k tomu oblíbený černý čaj s mlékem a cukrem, což je něco jako místní tradiční nápoj, pozůstatek britské kolonie.

Oběd si nevaříme, místo toho navštěvujeme místní restaurace (nazývané trochu nepatřičně „hotel“). Střídáme dvě: „Venus a „Mama Rambo.“

Ve Venus si dávám nejdražší jídlo a to „Mix special“. Stojí v přepočtu nějakých 25 korun českých(!) a jde o fazole, fazole mungo, fazole s kukuřicí, chapati (pšeničná placka), rýže, zelí, špenát, občas jedna vařená brambora a pár maličkých kousků masa. Po obědě ještě zakousneme mandazi (něco jako vdolek) a k tomu keňský čaj.

U Mama Rambo si většinou něco objednáme dopředu. Těstoviny, brambory s fazolemi, salát z avokáda a zelí, fazole nebo chapati. Pokud Vás zajímá, proč se majitelce restaurace Veronice Wangari říká Mama Rambo, tak jejímu synovi, který má Downův syndrom, se říká Rambo. A aby toho nebylo málo, její pes se jmenuje Rocky. Asi je Sylvestre Stallone v Keni velmi známý.

Večeři řešíme už zase ve vlastní režii. Většinou vaříme rýži nebo těstoviny se zeleninovu směsí (rajčata, paprika, cibule, česnek). Nebo hutnou a chutnou fazolovo-rajčatovou polévku, která s chapati dokonale zasytí. Občas si uděláme vaječnou omeletu se zeleninovou oblohou a avokádem.

A čas od času zajdeme k dalšímu českému běžci Davidovi Vašovi na ugali. Ztuhlou kukuřičnou kaši, která je keňským národním jídlem. Mně moc nechutná. Z kukuřičných pokrmů mám raději mahindi (pečený kukuřičný klas) a nebo popcorn. Když ho u nás při masáži vidí Stephen, říká mu ugali – čili ve finále je asi jedno, v jakém stavu tu kukuřici sním. 😀

Když máme chuť na nějakou sladkost nebo svačinu, je na pořadu ovoce: banány, mango, papaya, ananas nebo zelené pomeranče. Všechno je kvalitní, má výraznou chuť a aroma, žádné skleníkové mutanty zde nenajdete.

K večeru nás někdy do města láká chuť na samosu (trojúhelník plněný mletým masem s cibulí a kořením). Maso si totiž sami nikdy nevaříme. Při místních hygienických podmínkách, kdy v masnách nejsou lednice, se nám vlastní zpracování masa nechce riskovat. Stačí těch pár kousků v „Mixu special“ či samose.

Pro zajímavost uvádím ceník některých zdejších potravin a obědů:
Mix Special: 100 KES (keňských šilinků) na osobu (25 Kč)
Oběd u Mama Rambo: 80-140 KES/os. (20-35 Kč)
Mango: 20-40 KES (5-10 Kč)
Avokádo: 10-20 KES (2,50-5 Kč)
Chapati, Mandazi, šálek Kenya Tea: 10 KES (2,50 Kč)
Samosa masová: 20 KES (5 Kč)
Samosa zeleninová: 10 KES (2,50 Kč)

Další články

Větrný ½ maraton pod keňskou nadvládou
1. dubna 2023

Větrný ½ maraton pod keňskou nadvládou

Letošnímu pražskému půlmaratonu kralovaly keňské barvy. Závod žen vyhrála Irine Kimais. Mužské klání opanoval její krajan Roncer Konga. Nejlepších českých umístění dosáhli sedmá Moira Stewartová a jedenáctý Patrik Vebr. Hlavní favoritkou ženského závodu byla autorka letošního nejlepšího světového výkonu Keňanka Irine Kimais. Ta samozřejmě nechyběla v pětičlenné vedoucí skupině, která probíhala ...

Pražský půlmaraton i s českou rekordmankou
31. března 2023 , Petr Jelínek

Pražský půlmaraton i s českou rekordmankou

V sobotu v 10 hodin dopoledne odstartuje další ročník pražského půlmaratonu. Při této příležitosti se v pátek uskutečnila předzávodní tisková konference za účasti keňských hvězd i domácí špičky v čele s českou rekordmankou Moirou Stewartovou. Téměř přesně před rokem dokázala Moira Stewartová v Istanbulu zaběhnout nový půlmaratonský národní rekord, když časem ...

Mistr ČR na 100 km Petr Pechek: Překvapil jsem sám sebe
31. března 2023 Rozhovory, Závody, redakce ČB, foto: Daniel Orálek

Mistr ČR na 100 km Petr Pechek: Překvapil jsem sám sebe

Do Plzně ten den přišlo předčasné aprílové počasí. Chvíli lilo jak z konve, chvíli svítilo sluníčko, do toho foukal silný nárazový vítr. To, co se dělo na trati mistrovství ČR na 100 kilometrů, však žádný Apríl nebylo.  Poprvé v historii se stalo, že první tři muži překonali bájnou hranici sedmi ...

Stewartová před půlmaratonem v Praze: Rekord? Hlavně limit na MS
30. března 2023 Rozhovory, Závody, redakce ČB, foto: IG M. S.

Stewartová před půlmaratonem v Praze: Rekord? Hlavně limit na MS

Česká rekordmanka v běhu na 10 000 metrů na dráze a také na půlmaratonské trati Moira Stewartová se v sobotu představí na startu pražského půlmaratonu. Právě na půlmaratonské trati stanovila Stewartová český rekord minulý rok v Istanbulu, kdy časem 1:10:14 vylepšila tehdejší nejlepší výkon Evy Vrabcové Nývltové o 47 vteřin. ...

V chladných Pečkách vládli hosté, z domácích na špici Šmahel a Veigertová
13. března 2023 Závody, Michal Procházka, foto: Jaroslav Železný a Jan Kervitcer

V chladných Pečkách vládli hosté, z domácích na špici Šmahel a Veigertová

Další březnová sobota a další tradiční desítka. V Pečkách na Kolínsku se 11. 3. uskutečnil 43. ročník Memoriálu Jardy Kvačka. Účastníky obrátkového závodu potrápil nejen vítr, ale také teplota jen lehce nad nulou, pocitová ještě nižší. Vítězi se stali ukrajinští běžci Mykola Mevša a Maryna Němčenko. Pečky – Ratenice – Cerhenice ...

Stewartová po zranění ovládla Kbely, absolutním vítězem Sasyn
6. března 2023 Závody, David Janeczek, Michal Procházka, foto: Jindřich Krammer

Stewartová po zranění ovládla Kbely, absolutním vítězem Sasyn

Moira Stewartová se vrátila po zranění suverénním triumfem na silniční Kbelské desítce, která byla součástí přípravy na pražský půlmaraton 1. dubna. Nejrychlejším mužem a tím i celkovým vítězem ve Kbelích byl René Sasyn. „Chtěla jsem hlavně závodit a vyzkoušet, jak na tom jsem,” vysvětluje Stewartová, která je v plném tréninku teprve měsíc. ...

Jubileum Rohálovské 10: mládí vpřed, vydařené oslavy a jede se dál!
28. února 2023 Rozhovory, Závody, Adam Fritscher, foto: Milan Mikšík (titulní a 1), Jiří Horák (2 a 3)

Jubileum Rohálovské 10: mládí vpřed, vydařené oslavy a jede se dál!

Patří k nejoblíbenějším běžeckým silničním závodům v Česku. Především pro svou perfektní organizaci, neopakovatelnou přátelskou atmosféru, ale i náročnou kopcovitou trať na pomezí Hané a Hostýnských vrchů s výhledy na nedaleký Svatý Hostýn. Rohálovská desítka oslavila v sobotu třicet let své existence – v plné kondici a s více než čtyřmi stovkami aktivních gratulantů na trati. ...

Eva Vrabcová Nývltová končí profi kariéru, u běhání ale zůstává
21. února 2023 Rozhovory, Trénink, Michal Procházka, foto: RunCzech

Eva Vrabcová Nývltová končí profi kariéru, u běhání ale zůstává

Když sledovala jako malá olympiádu v Barceloně a snila o účasti na hrách, nenapadlo ji, že pod pěti kruhy se objeví dvakrát v její letní a třikrát v zimní variantě. Teď pro Evu Vrabcovou Nývltovou nastal čas bohatou kariéru ukončit. Konec úspěšné kariéry bronzové maratonkyně z ME v Berlíně (6. 2. 1986) urychlilo ...

provozovatel

partneři českého běžeckého klubu