Dušan Kopečný: Jak jsem překonal tři sta kilometrů za 48 hodin - Český běh

18. 8. 2020, Adam Fritscher, foto: pořadatelé a Dušan Kopečný, Rozhovory, Závody

Tři sta kilometrů. To je vzdálenost, o kterou řada amatérských běžců zvládne během celého jednoho měsíce. V běžeckém závodu na 48 hodin v Kladně na konci letošního července tuto distanci překonalo hned šest borců včetně jedné ženy.

A největší porci kilometrů – přesně 321 a 895 metrů k tomu – ukrojil během dvou dnů a dvou nocí Dušan Kopečný. Sedmačtyřicetiletý borec v barvách Ligy stovkařů Olomouc se na následujících řádcích podělil se svými dojmy z vítězného ultramaratonského závodu.

„Kladno jsem si letos zvolil jako místo svého jediného domácího závodu a jako výzvu jsem si nastavil překonání mety 300 kilometrů za 48 hodin. Na stejné distanci jsem debutoval v roce 2017 rovněž v Kladně a tehdy jsem uběhl 287 kilometrů. O rok později jsem vyměnil závod na 48 hodin za čtyřiadvacetihodinovku, stal se vicemistrem republiky a díky tomu se kvalifikoval na mistrovství světa ve francouzském Albi.

Letos jsem zvolil přesně opačnou taktiku a změnil registraci z 24 hodin na dvojnásobnou. Necítil jsem se totiž na zlepšení svého osobáku (219 km) a dát „jen“ dvě stě kilometrů mi nepřišlo jako dostatečná motivace. Proto jsem se po třech letech rozhodl zkusit napodruhé překonat tři sta kilometrů – vloni jsem to sice dokázal dva týdny po Albi na pásu, ale to se nepočítá. (úsměv)

Do Kladna jsem si letos vzal klubovou podporu; nezbytný support mi dělali kolegové z Ligy stovkařů Michaela a Michael Müllerovi z Uničova. Bohužel vzhledem k hygienickým opatřením přijatým v souvislosti s Covid-19 jsme byli po dvou hodinách upozorněni, že doprovod nesmí na občerstvovací stanici a já si tam musím brát všechny věci sám. I přesto mi pomáhali a chystali potřebné doplňky a věci, které jsem měl připravené.

Tato spolupráce perfektně fungovala až zhruba do poloviny závodu, kdy mě začal trápit zdravotní problém na noze nad kotníkem někde u hlezna. Nohu jsem nemohl pořádně ohnout a skončil na ošetření u lékaře. Ten mě zkusil celého odblokovat, nohu mi promasíroval a natřel kalciovou mastí. Problém označil za zánět, s nímž nemůže bohužel jinak nic dělat. Závod jsem považoval za ukončený, proto jsem poslal svůj doprovodný tým domů na Moravu a šel si lehnout.

Probudil jsem se po dvou hodinách, obul si nazouváky a šel dokončit kolo s tím, že vrátím číslo a je konec. Postupně se mi to ale rozleželo v hlavě. Před usnutím jsem si vzal prášek proti bolesti, který zapůsobil, takže jsem se zkusil rozběhnout a ono to šlo…

Postupně jsem se z pátého místa, na které jsem spadl z prvního kvůli pauze, zase vrátil do vedení, a to jsem nakonec udržel. I když to byl slušný masochismus, musel jsem si vzít ještě dva prášky a mazat nohu Voltarenem. Před druhým Italem Marcatem jsem udržel zhruba kilometrový náskok a „utrpěl vítězství“.

Hlavně jsem si ale splnil svůj cíl překonat 300 kilometrů, navíc s rezervou. Výsledných 321 kilometrů je můj nový osobní rekord na 48 hodin, ale také moje zatím nejdelší uběhnutá vzdálenost. Věřím, že ji však určitě překonám v září na své premiéře na šestidenním závodu u Balatonu.

Hlavní ale byly zážitky. Měl jsem tu čest mít na hlavě věnec pro vítěze stejný jako Radek Brunner, který vyhrál závod na 24 hodin. Úžasný byl můj doprovodný tým; bylo to vůbec poprvé, co jsem měl k dispozici dva pomocníky, a bylo to znát. Škoda, že jsem své přátele poslal v půlce závodu domů, ale oni spěchali a nemělo smysl je na místě držet, když to vypadalo na konec.

Po zbytek závodu jsem se musel spolehnout jen sám na sebe, ale nakonec mi ještě pomohl kolega ultramaratonec Standa Sotolář, který závod zabalil po 114 kilometrech. I jeho nezištná kolegiální pomoc je zážitkem sama o sobě. Dojmy z toho, jak jsem se v závěru naháněl o výhru s Italem a běhal po 290 kilometrech úseky po čtyřech minutách na kilometr, to se už ani slovy popsat nedá.“ (úsměv)

Na mistrovství ČR na 24 hodin vládl Radek Brunner

Závodu na 48 hodin se v Kladně zúčastnilo celkem 39 mužů a žen z devíti zemí. Ve výsledkové listině se objevili dokonce dva sedmdesátníci. Za vítězným Čechem Dušanem Kopečným (321,895 km) skončil druhý Ital Andrea Marcato (320,478 km), třetí byl téměř šedesátiletý Maďar Matyas Szarvas (311,569 km), přes 300 km se přehoupli ještě domácí Daniel Brázdil a Polák Lukasz Jarocki. Mezi ženami zaběhla nejlepší výkon Rumunka Stefania-Gabriela Iaciuová (315,000 km – tedy třetí místo absolutně) před Slovenkou Vinati Docziovou (274,655 km) a Češkou Ilvakou Němcovou (246,153 km).

Na čtyřiadvacetihodinové distanci se bojovalo také o tituly mistra a mistryně České republiky v této disciplíně. Suverénně o celých deset kilometrů ovládl šampionát i celý závod Radek Brunner (237,679 km) před Petrem Paslerem (227,461 km) a Ivanem Šarlingerem (221,617).

Přes luxusní náskok vítěz se svým výkonem spokojen nebyl: „Bída. Na ten trénink, co jsem předtím absolvoval, čtyři měsíce bez zdravotní pauzy, objem, intenzitu, to stálo za starou bačkoru. Když je unavená hlava, tak je unavený celý člověk. Takže příště si dám pár dní před startem dovolenou, zavřu se někam do sklepa a nenechám se rušit. A pak snad konečně prodám to, co jsem odtrénoval. I když to je vlastně na ultra hezký. Člověk nikdy neví, jak to dopadne,“ vyznal se na sociálních sítích Radek Brunner.

Ženám vládla Češka Lenka Berrouche (217,381 km). Druhá skončila Polka Natalia Tejchmová (193,371 km), takže republikové stříbro získala v pořadí třetí Kateřina Kellnerová (177,110 km). Za ní následovala Němka Alina Ginzburgová (167,202 km), pro bronz z domácího šampionátu doběhla celkově pátá Petra Mošovská (155,000 km).

Další články

Palestra Kbelská 10 přinesla běžecké jaro i rekordy, vítězí Strnad a Stýblová
3. března 2024 Závody, Tomáš Nohejl, foto: Petr Váňa

Palestra Kbelská 10 přinesla běžecké jaro i rekordy, vítězí Strnad a Stýblová

Jen těsně o 35 kusů se nevyprodala navýšená kapacita 1500 startovních čísel. Jeden z nedávno vyhlášených TOP běhů loňského roku Palestra Kbelská desítka na severovýchodním kraji Prahy i tak nabídla řadu rekordů, v ideálním počasí (13 stupňů, místy slunce a hlavně bezvětří) též bezvadnou atmosféru i s kapelou na startu ...

Stewartová má ze Španělska osobák na desítce
25. února 2024 Závody, text: red, foto: Puma

Stewartová má ze Španělska osobák na desítce

Česká rekordmanka na maratonské i půlmaratonské trati Moira Stewartová si zpestřila přípravu na olympijské hry závodem na 10 kilometrů ve španělském Castellónu, kde doběhla v čase 32:41. Stewartová si tak o tři vteřiny vylepšila osobní rekord na silnici. „Z času nejsem nadšená, ale zároveň nejsem ani zklamaná,“ uvedla Stewartová. Svěřenkyně ...

Pořadatelé běžecký podniků opět oceněni
21. února 2024 , Michal Procházka, foto: ČAS - Jan Houska

Pořadatelé běžecký podniků opět oceněni

Tradičním místem výročního setkání pořadatelů běhů se zástupci Českého atletického svazu a členy Zlatého klubu českých vytrvalců se stává Střelecký ostrov. S impozantním výhledem na Prahu ze zdejšího restaurantu se také pro rok 2023 vyhlašovalo ve čtyřech kategoriích: závody, akce, seriály a festival. Prostory v centru Prahy kousek od Národního divadla ...

Pozvánka na Evropskou konferenci běžeckého byznysu
16. února 2024

Pozvánka na Evropskou konferenci běžeckého byznysu

European Running Business Conference 2024, to je jedinečné setkání specialistů na běžecké odvětví! Připojte se k nám od 8. do 10. listopadu v kultovním kulturním centru Nadace Stavrose Niarchose v Aténách v Řecku, kde se zrodil maratónský závod, zvou pořadatelé. Těmi jsou Evropská atletika a SEGAS (řecký atletický svaz), ve spolupráci ...

Ohlédnutí za uplynulým ročníkem EuroHeroes
19. ledna 2024 , RunCzech a M. Procházka

Ohlédnutí za uplynulým ročníkem EuroHeroes

Loňský ročník běžeckého projektu RunCzechu se skládal ze čtyř půlmaratonů oceněných známkou kvality od Světové atletiky (Road Race Label). Mezi padesátkou elitních evropských uspěla i Tereza Hrochová, která se stala spolu s Němcem Sebastian Hendelem vítězkou série. EuroHeroes, projekt vytvořený RunCzech s cílem najít evropské běžecké hvězdy, se loni (po přestávce ...

Praha–Dobříš: Maraton s puncem tradice se stihl ještě na sněhu
13. prosince 2023 , Tomáš Nohejl (edit a mezititulky redakce), foto: Martin Wawrzyczek

Praha–Dobříš: Maraton s puncem tradice se stihl ještě na sněhu

Překonáte zasněžený brdský hřeben rychleji po svých anebo na běžkách? I tuhle tajenku rozluštili účastníci letošního maratonu z Prahy do Dobříše, který navazuje na historický závod ze začátku minulého století. Jen si to bere místo po prašné silnici po trailových trasách. A v adventním čase. Na měknoucím sněhu v nesmekách i ...

Hrochová a Kovář v TOP 30 evropského krosu
10. prosince 2023 , Petr Jelínek

Hrochová a Kovář v TOP 30 evropského krosu

V belgickém Bruselu proběhl poslední reprezentační vrcholu roku 2023, kterým bylo mistrovství Evropy v přespolním běhu. O nejlepší umístění devítičlenné české výpravy se postarala dvaadvacátá Tereza Hrochová. Hrochová a Kovář mezi třicítkou nejlepších Do ženského mistrovského klání, které měřilo 9 kilometrů odstartovalo celkem 59 závodnic, a tak byla poměrně solidní šance, že si ...

KROSOVÁ ELITA MÍŘÍ DO BRUSELU
7. prosince 2023 , Petr Jelínek

KROSOVÁ ELITA MÍŘÍ DO BRUSELU

V neděli 10. prosince se uskuteční v Bruselu 29. mistrovství Evropy v přespolním běhu. Na startu bude řada špičkových běžců a také devět českých nadějí. Evropský krosový šampionát se do belgické metropole vrací po patnácti letech. Naposledy se zde konal v roce 2008. Belgie pak hostí kontinentální klání v přespolním běhu potřetí. Ještě ...

provozovatel

partneři českého běžeckého klubu