Azorská partie trailového běžce Pelíška: covid, bahno a cyklóna - Český běh

13. 11. 2020, Adam Fritscher, foto: pořadatelé a archiv atleta, Rozhovory, Závody

Zcela neočekávaná nominace, téměř nemožná cesta a nakonec vyrovnaný souboj se světovou elitou. Tak by se ve zkratce dala popsat výprava českého běžce Davida Pelíška na finálové klání světové soutěže Golden Trail Series, které letos hostilo na přelomu října a listopadu (29. 10. – 1. 11.) portugalské souostroví Azory. V konkurenci 170 špičkových horských běžců ze všech zemí světa bral borec z hanácké obce Bělkovice-Lašťany skvělé 25. místo – navíc jako první závodník s označením „individual“, tedy bez podpory některé z velkých stájí a firem.

Seriál Golden Trail Series napsal letos svůj třetí ročník, byť tentokrát notně pošramocený pandemií koronaviru. Po národních kvalifikacích se vždy vybraná elita sejde na finálovém klání v atraktivní lokalitě. Předloni to bylo v Jihoafrické republice, vloni v Nepálu. „V obou předchozích případech se finále běželo jako jeden závod. Pro letošek a Azory si ale pořadatelé vymysleli etapový souboj s prologem a čtyřmi těžkými horskými etapami za sebou,“ popisuje změnu podoby vyvrcholení prestižní série David Pelíšek. Ten je letošní běžeckou kometou, jež se blýskla překvapivým pátým místem a časem 1:08:27 na mistrovství ČR v půlmaratonu, které hostily Kostěnice u Pardubic, ale také bronzem při MČR v klasickém běhu do vrchu.

O nominaci se dověděl až po nominačním závodě

A také Davidova cesta na Azory připomínala spíš pohádku o tom, kterak nenápadný kluk z rovinaté Hané ke štěstí v horách přišel. „O této akci jsem totiž vůbec nevěděl. Až po své nominaci jsem vlastně zjistil, že něco takového existuje. Na poslední chvíli jsem se totiž přihlásil na Jesenický maraton, a to jen týden dopředu díky dobré vůli pořadatelů, kteří mě dopsali do již uzavřené startovní listiny. Tento závod měl být nominací na mistrovství světa v horském maratonu na Lanzarote, které bylo ale později zrušeno. Že se člověk může díky umístění dostat i na jinou akci na Azory, jsem se dozvěděl až na stupních vítězů, když nominaci oznámili. Tak mě to překvapilo, že můj zmatený projev museli vystřihnout i z televizního vysílání,“ chechtá se Pelíšek.

Ten sice nezopakoval svůj výsledek z roku 2017, kdy při své jesenické premiéře závod vyhrál v novém traťovém rekordu, přesto se nečekalo, že tentokrát v mimořádné konkurenci doběhne druhý za suverénním Jiřím Čípou a pokoří například Víta Pavlištu, Roberta Krupičku, Petra Pechka a další mnohem věhlasnější borce. Jenže se stalo a místenka na Azory putovala do Bělkovic-Lašťan. „Ale byl v tom velký kus štěstí a náhody. Původně se mělo o nominaci rozhodovat na několika závodech u nás, v Polsku a na Slovensku. Jenže akce se rušily nebo na nich nemohli startovat běžci ze zahraničí, takže pořadatelé nakonec rezervovali jednu finálovou účast i pro druhého z Jeseníků,“ poznamenává David Pelíšek.

Dva testy, několik letenek a spousta nervů

Po nominačním překvapení následovaly dva měsíce plné nejistoty. Pandemie nejprve smetla šampionát na Lanzarote, a i s finále Golden Trail Series na Azorách to vypadalo všelijak. „Organizátoři nás sice ujišťovali, že akce bude, ale asi vše nebylo až tak úplně růžové. Na místě po příletu jsme se mimo jiné dozvěděli, že řada místních byla proti naší přítomnosti a třeba dobrovolníci přímo z ostrovů byli hodně pod tlakem, aby pořadatelům nepomáhali, jinak prý bude zle,“ popisuje divnou dobu ovlivněnou covidem Pelíšek.

On sám nezbytné přípravy na cestu, která se ani nemusela uskutečnit, logicky dlouho odkládal, nakonec se však do nich pustit musel. „A nebylo to nic jednoduchého. Několikrát mi zrušili zarezervované letenky, přičemž každý další objednaný let byl o něco dražší. Stálo mě to hodně peněz, zestárl jsem snad o rok a v jednu chvíli jsem téměř litoval, že jsem byl na Jesenickém maratonu druhý. Jen test na covid jsem před odletem musel v nemocnici absolvovat dvakrát, protože ten původní mi kvůli zrušení dalšího spoje expiroval,“ zmiňuje český reprezentant.

Ve třetí desítce, první bez profi podpory

Vynaložené námahy a finančních nákladů ale nakonec nelitoval. „Byla to skvělá akce, výborně organizačně zajištěná. Na místě se o nás perfektně postarali. Od jídla až po ubytování v krásném hotelu. Navíc se sešla parádní parta, s níž byla zábava a dobrá nálada,“ kvituje Pelíšek, jenž v celkovém pořadí v konkurenci 170 elitních borců z celého světa skončil 25. Možná ještě více o jeho úspěchu napovídá fakt, že byl prvním závodníkem v pořadí, který neběžel s podporou některé profesionální stáje či firmy.

„První závodní den byl na programu krátký prolog s trasou 3,4 kilometru a 116 výškovými metry, jehož cílem bylo rozřadit nás do výkonnostních vln pro další etapy. Doběhl jsem čtyřiadvacátý, takže jsem se vlastně téměř přesně „trefil“ do svého konečného výsledku. V následující první etapě (24,5 km, 1159 metrů stoupání) jsem si chtěl otestovat své limity, běžel jsem někde kolem patnácté příčky, v závěru mi ale šeredně došlo, takže jsem při chůzi do kopců jen sledoval, jak mě konkurenti předbíhají,“ vzpomíná David.

Tříhodinové blátivé třicítky

Po další tři etapy – všechny s délkou kolem 30 kilometrů a převýšením kolem 1500 metrů – už se nejrychlejší český vyslanec na Azorách držel zhruba v hladině svého konečného umístění. Vedle soupeřů a extrémního profilu jednotlivých tras však musel bojovat i se všudypřítomným blátem, které ještě více znesnadňovalo běžecké výkony.

„Na ostrovech nás nepotkalo zrovna nejlepší počasí, přes Atlantik se tou dobu přehnala nějaká cyklóna, kvůli které musel být dokonce pozměněn a zkrácen program jedné z etap, která měla být svou náročností královskou. I kvůli blátivému podkladu se časy běhané v etapách pohybovaly kolem tří hodin, což podle jejich délky dopředu vůbec nevypadalo. Nakonec jsem byl rád, že jsem měl vzhledem k povinné výbavě s sebou i běžeckou vestu, protože došlo také na gely, které jinak rozhodně nevyhledávám,“ vzpomíná trailový běžec z Hané.

Blýskla se i Češka

Ten byl při neúčasti české jedničky v této disciplíně Jiřího Čípy nejlepším krajanem v absolutním pořadí. Vojtěch Grün skončil 49. a Petr Vltavský 151. Mezi ženami doběhla na skvělém sedmém místě Marcela Vašínová, absolutně jí patřilo výborné 49. místo.

A dojmy s odstupem času po všech prodělaných útrapách před i během závodu? „Moc se mi to líbilo. Už přemýšlím nad tím, že bych se příští rok pokusil kvalifikovat znovu,“ uzavírá s úsměvem David Pelíšek, o němž určitě ještě uslyšíme, přestože běh je pro něj především relaxace a koníček.

Další články

Istrijský maraton: prima závodění mezi vinicemi a po mořském pobřeží
23. dubna 2024 Závody, Adam Fritscher, foto: istrski-maraton.si

Istrijský maraton: prima závodění mezi vinicemi a po mořském pobřeží

Kdo hledá nevšední (a přitom dostupné) běžecké zážitky a už je omrzelý z velkých městských závodů, může si dopřát relativně nedaleko od českých hranic zajímavou alternativu. Istrijský maraton na krásném (a také krátkém) mořském pobřeží Slovinska letos oslavil svůj jubilejní desátý ročník. A byla u toho i početná výprava závodníků ...

V Ostravě se chystá v říjnu premiéra mezinárodního maratonu Emila Zátopka
19. dubna 2024 Závody, Šárka Mokrá, EZOG

V Ostravě se chystá v říjnu premiéra mezinárodního maratonu Emila Zátopka

V Ostravě startuje zbrusu nový maraton – na jediném certifikovaném okruhu, s mezinárodní účastní i televizním přenosem. Nese jméno legendárního běžce Emila Zátopka, který byl mimo jiné vyhlášen českým olympionikem století. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. V sobotu 26. října na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích odstartuje ...

Hrochová zpět na půlmaratonském trůnu, premiéra Marčíka
14. dubna 2024 Závody, Michal Procházka, foto: ČAS - Jiří Marek

Hrochová zpět na půlmaratonském trůnu, premiéra Marčíka

V Pardubicích byli za teplého jarního počasí korunováni republikoví šampioni v půlmaratonu. Tereza Hrochová po suverénním výkonu získala svůj čtvrtý titul na této trati, Vladimír Marčík se po boji s Jiřím Homoláčem radoval vůbec poprvé. Tereza Hrochová vybojovala týden po startu na půlmaratonu v Praze svůj již třináctý titul napříč disciplínami. Poloviční maratonská ...

V Pardubicích se poběží o půlmaratonské tituly
11. dubna 2024 Závody, Michal Procházka, foto: ČAS - Martin Edlman

V Pardubicích se poběží o půlmaratonské tituly

Pardubický vinařský půlmaraton bude v sobotu 13. dubna opět hostitelem mistrovství České republiky. Hlavní hvězdou bude olympionička Tereza Hrochová, mužský závod nabídne duel Jiřího Homoláče s Vladimírem Marčíkem. Další půlmaraton na otočku Jasnou favoritkou na titul mezi ženami je loni absentující Tereza Hrochová. „Budu se otáčet ze soustředění stejně jako na Prahu, takže opět z plného tréninku,“ vzkázala šampionka z let ...

Třináctý ročník rodinného seriálu RunTour startuje 13. dubna
9. dubna 2024 Závody, RunTour

Třináctý ročník rodinného seriálu RunTour startuje 13. dubna

Šťastná třináctka! Už v sobotu 13. dubna odstartuje nová sezona ČEZ RunTour. Běžecký seriál, vloni co do účasti třetí největší u nás, vstoupí do svého 13. ročníku jako už tradičně v Českých Budějovicích. Zde je pro běžce připravena celá řada novinek v duchu hesla #JERADOSTBĚŽET. I přes navýšenou kapacitu je první letošní závod ...

Pražský půlmaraton ozdobil rekordem Keňan Sawe. Z domácích zvítězili Vebr a Hrochová
7. dubna 2024 Závody, RunCzech

Pražský půlmaraton ozdobil rekordem Keňan Sawe. Z domácích zvítězili Vebr a Hrochová

Vyprodaný 1/2Maraton Praha vyhrál suverénně Keňan Sabastian Kimaru Sawe, který o 23 vteřin vylepšil rekord závodu. Čas 58 minut a 24 sekund je pro něj nové osobní maximum, v historických tabulkách jde o dvanáctý nejrychlejší půlmaraton a nejlepší letošní výkon. Mezi ženami vyhrála Etiopanka Gete Alemayechu Teklemichael. Nejrychlejším českým běžcem ...

Pražský půlmaraton zlákal úřadujícího mistra světa Saweho
3. dubna 2024 Závody, RunCzech, foto: Eduard Erben

Pražský půlmaraton zlákal úřadujícího mistra světa Saweho

Na start sobotního 1/2Maratonu Praha se postaví i úřadující mistr světa na této trati Sabastian Kimaru Sawe. Po boku keňského šampiona z Rigy vyběhnou další zajímavá jména světové atletiky, ale také rekordních 15 500 běžců ze 115 zemí. "Každoročně do Prahy zavítají hvězdní vytrvalci, ale letos je to opravdu absolutní extratřída. ...

Palestra Kbelská 10 přinesla běžecké jaro i rekordy, vítězí Strnad a Stýblová
3. března 2024 Závody, Tomáš Nohejl, foto: Petr Váňa

Palestra Kbelská 10 přinesla běžecké jaro i rekordy, vítězí Strnad a Stýblová

Jen těsně o 35 kusů se nevyprodala navýšená kapacita 1500 startovních čísel. Jeden z nedávno vyhlášených TOP běhů loňského roku Palestra Kbelská desítka na severovýchodním kraji Prahy i tak nabídla řadu rekordů, v ideálním počasí (13 stupňů, místy slunce a hlavně bezvětří) též bezvadnou atmosféru i s kapelou na startu ...

provozovatel

partneři českého běžeckého klubu