Kristýna Dvořáková: pořád si připadám jako nováček - Český běh

13. 12. 2018, Michal Procházka, foto: Aleš Gräf , Rozhovory

Rodačka ze Záborné na Vysočině je bezpochyby tuzemským běžeckým objevem roku. Na jeho začátku znal jméno studentky čtvrtého ročníku medicíny málokdo, na jeho konci už je – přinejmenším v naší kotlině – skloňováno na všech běžeckých webech. Na víkendové krosové „Evropě“ v Tilburgu dosáhla 22letá svěřenkyně Jana Pernici 18. místem jednoho z nejlepších českých výsledků v historii šampionátu.

Na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy propásla kvůli cestě na šampionát test, s odkladem hned po návratu neuspěla, a tak si jej napíše až po Novém roce ve zkouškovém období. „Možná lepší, že mi to nedali na úterý, akorát bych měla stres,“ usmívá se drobná, usměvavá blondýna, která ale poněkud klame tělem. Velmi nerada prohrává a poté, co loni na podzim začala běhat pod trenérským dohledem, sbírá letos jeden úspěch za druhým.

Posuďte sami: Na silnici zvládla dva půlmaratony pod 1:17 (a třetí pod 1:18), v Běchovicích jasně triumfovala v čase 34:46 a jako devátá Češka se na této klasické trati dostala pod 35 minut. Na dráze byla druhá při mistrovství ČR na desítce, čtvrtá na pětce, a na šampionátu do 22 let takzvaně udělala závod a brala bronz. Osobáky si vylepšila od 1500 metrů po půlmaraton. K tomu přihoďme vrchy, titul na republice a především páté místo na světě, a nejvíc aktuálně kros. Povedená tečka za rokem 2018.

Jaký byl rozdíl při krosu oproti vrchům – v konkurenci, v pořádání?
Co se týče konkurence, na krosu sejde špička, holky, co běhají dobře na dráze, na silnici… Vrchy jsou zase specifické tím, že se na ně řada holek zaměřuje. Organizace mi přišla na obojím podobná.

Co diváci v Tilburgu? Vypadalo to při sledování přes obrazovku, že jich je opravdu hodně. Vnímala jste atmosféru?
Diváků bylo opravdu hodně. A atmosféru jsem vnímala, na takovou okolo trati nejsem zvyklá. Jižní národy, jsou – nevím jak to jinak říct – hodně živé, a vytvořily opravdu hluk, skoro až „nepříjemný“, řvali, měli trumpety…

Jak se vám po dlouhém náročném létě povedlo odpočinout si a nachystat se na krosy?
Krosy jsou pro mě zpestření přípravy. Po Běchovicích jsem se začala připravovat na mistrovství republiky v krosu. Měla jsem tím pádem velký prostor na přípravu, pomalu dva měsíce, to je myslím dostatečná doba.

Podmínky v Tilburgu byly náročné, foukalo, pršelo, bylo bahno, ale vám to podle všeho sedělo…
Já jsem ráda, že to bylo bahnité. A i trať udělali organizátoři zábavnou – malinké kopečky, zatáčky, a písčitá pláž, po níž se běželo, byla po dešti rozmáčená… Mně to určitě sedělo. Vítr byl nepříjemný, ale jak se říká, měli to všichni stejné.

Takřka od začátku jste se pohybovala řekněme v druhém sledu. Byl takový plán?
Věděla jsem od trenéra, že začátek bude hodně rychlý a že se všechny holky rozběhnou zběsile. To se potvrdilo. Já vím, že nejsem tak rychlá, tak jsem se ani nesnažila držet, co to jde. Z těch startovních kójí jsem se snažila běžet naplno, ale s tím, že pozici pro závod si získám nějak v průběhu. Neměla jsem ani přehled, kolikátá jsem, jen jsem se prostě snažila propracovat dopředu a mít na dohled první skupinku.

Dostávala jste na trati nějaké informace nebo pokyny od trenéra?
To ani nešlo. V tom ruchu, co tam byl, mi občas mi přišlo, že slyším, jak na mě někdo volá česky, ale pořádně jsem to nebyla schopná vnímat. A jak ta trať byla náročná, snažila jsem se spíš soustředit, abych někde nezapadla, nesklouzla a podobně.

Co tempo, sledovala jste?
Vůbec, jenom zpětně z hodinek, ale v průběhu ne.

Nechtěla jste se dívat, nebo na to ani nebyl prostor?
Ani jsem nechtěla koukat. A i kdybych chtěla – jak to bylo úzké a já nejsem zvyklá mít na závodech někoho poblíž sebe – snažila jsem se hlavně do někoho nevrazit. Navíc, jak se na té trati muselo pořád zrychlovat, zpomalovat, tak ani z tohohle důvodu nebylo proč se koukat.

Jak se závod vyvíjel dál, šlo vše dál podle plánu? Neměla jste krizi?
V předposledním kole z pěti jsem se nějak zamyslela, přestala jsem tlačit na rychlost, tam mi myslím čelo nejvíc uteklo. Pak to poslední už jsem zase běžela, co to šlo, snažila se udržet pozici. Na mě není šest kilometrů taková vzdálenost, takže ne že bych byla bůhvíjak zničená nebo už nemohla. Spíš to bylo náročné pro hlavu, člověk se v tom měkkém terénu boří a musí přesvědčit nohy, aby běžely pořád rychle.

Na mistrovství republiky jste v konci přišla o vedení, jak tady se vám dařilo držet pozici v samotném závěru?
V náběhu do cílové rovinky jsem měla pozici tak nějak jasnou, za mnou byla kousek soupeřka, ale to jsem se snažila běžet naplno – závěr přeci nevypustím – a přede mnou byla zase daleko, takže jsem věděla, že ji nedoběhnu.

V první reakci jste zněla skoro zklamaně, to už doufám neplatí…
To bylo asi tím, že jsem věděla, že kdybych předposlední kolečko víc makala, mohla jsem být možná o dvě místa výš. Na druhou stranu osmnácté místo je dobré, čelo bylo daleko a holky jsou někde jinde, to bych potřeboval ještě tak tři kolečka (úsměv).

Předpokládám, že do další práce je takový výsledek povzbuzením.
To rozhodně. Člověka motivuje, že se porovná s evropskou špičkou, s kvalitními závodnicemi.

Atletiku děláte krátce, jak zvládáte ten rychlý posun v kariéře?
Pořád si všude přijdu jak nováček, nevím, jak mám na závodech na některé věci reagovat.

Třeba to, jak vám na chvíli „vypla hlava“ při závodě?
To taky, chybí mi závodní zkušenosti, ale hlavně nejsem schopná odhadnout, co si můžu dovolit. Teď si říkám, že kdybych běžela více na krev, že bych to doběhla, ale to já ještě úplně neznám.

V příštím roce budou vaše plány podobné jako letos – silnice, dráha, vrchy?
Snad jen s tím rozdílem, že vrchy bych chtěla jít zase jen nahoru, a ty jsou už v červenci. Nahoru-dolů (MS je až v říjnu), to se nechystám. Seběhy mi nejdou, neumím je a je to podle mě i nebezpečné. Raději chci zůstat zdravá a ne se někde vysekat, což se stává. A já zase po tom tolik netoužím. Vrchařským vrcholem pro mě bude mistrovství Evropy ve Švýcarsku. O to se chystám usilovat.

KRISTÝNA DVOŘÁKOVÁ (11. 5. 1996)

Osobní rekordy

  • 1 500 m            4:53.95h          Pacov, 30.6.2018
  • 3 000 m            10:22.49h        Praha-Stromovka, 3.2.2018
  • 5 000 m            16:54.81          Ostrava, 1.9.2018
  • 10 000 m          36:08.41          Brno, 28.4.2018
  • půlmaraton       1:16:44            Č. Budějovice, 2.6.2018

Další články

V Ostrava se chystá v říjnu premiéra mezinárodního maratonu Emila Zátopka
19. dubna 2024 Závody, Šárka Mokrá, EZOG

V Ostrava se chystá v říjnu premiéra mezinárodního maratonu Emila Zátopka

V Ostravě startuje zbrusu nový maraton – na jediném certifikovaném okruhu, s mezinárodní účastní i televizním přenosem. Nese jméno legendárního běžce Emila Zátopka, který byl mimo jiné vyhlášen českým olympionikem století. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. V sobotu 26. října na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích odstartuje ...

Hrochová zpět na půlmaratonském trůnu, premiéra Marčíka
14. dubna 2024 Závody, Michal Procházka, foto: ČAS - Jiří Marek

Hrochová zpět na půlmaratonském trůnu, premiéra Marčíka

V Pardubicích byli za teplého jarního počasí korunováni republikoví šampioni v půlmaratonu. Tereza Hrochová po suverénním výkonu získala svůj čtvrtý titul na této trati, Vladimír Marčík se po boji s Jiřím Homoláčem radoval vůbec poprvé. Tereza Hrochová vybojovala týden po startu na půlmaratonu v Praze svůj již třináctý titul napříč disciplínami. Poloviční maratonská ...

V Pardubicích se poběží o půlmaratonské tituly
11. dubna 2024 Závody, Michal Procházka, foto: ČAS - Martin Edlman

V Pardubicích se poběží o půlmaratonské tituly

Pardubický vinařský půlmaraton bude v sobotu 13. dubna opět hostitelem mistrovství České republiky. Hlavní hvězdou bude olympionička Tereza Hrochová, mužský závod nabídne duel Jiřího Homoláče s Vladimírem Marčíkem. Další půlmaraton na otočku Jasnou favoritkou na titul mezi ženami je loni absentující Tereza Hrochová. „Budu se otáčet ze soustředění stejně jako na Prahu, takže opět z plného tréninku,“ vzkázala šampionka z let ...

Třináctý ročník rodinného seriálu RunTour startuje 13. dubna
9. dubna 2024 Závody, RunTour

Třináctý ročník rodinného seriálu RunTour startuje 13. dubna

Šťastná třináctka! Už v sobotu 13. dubna odstartuje nová sezona ČEZ RunTour. Běžecký seriál, vloni co do účasti třetí největší u nás, vstoupí do svého 13. ročníku jako už tradičně v Českých Budějovicích. Zde je pro běžce připravena celá řada novinek v duchu hesla #JERADOSTBĚŽET. I přes navýšenou kapacitu je první letošní závod ...

Pražský půlmaraton ozdobil rekordem Keňan Sawe. Z domácích zvítězili Vebr a Hrochová
7. dubna 2024 Závody, RunCzech

Pražský půlmaraton ozdobil rekordem Keňan Sawe. Z domácích zvítězili Vebr a Hrochová

Vyprodaný 1/2Maraton Praha vyhrál suverénně Keňan Sabastian Kimaru Sawe, který o 23 vteřin vylepšil rekord závodu. Čas 58 minut a 24 sekund je pro něj nové osobní maximum, v historických tabulkách jde o dvanáctý nejrychlejší půlmaraton a nejlepší letošní výkon. Mezi ženami vyhrála Etiopanka Gete Alemayechu Teklemichael. Nejrychlejším českým běžcem ...

Pražský půlmaraton zlákal úřadujícího mistra světa Saweho
3. dubna 2024 Závody, RunCzech, foto: Eduard Erben

Pražský půlmaraton zlákal úřadujícího mistra světa Saweho

Na start sobotního 1/2Maratonu Praha se postaví i úřadující mistr světa na této trati Sabastian Kimaru Sawe. Po boku keňského šampiona z Rigy vyběhnou další zajímavá jména světové atletiky, ale také rekordních 15 500 běžců ze 115 zemí. "Každoročně do Prahy zavítají hvězdní vytrvalci, ale letos je to opravdu absolutní extratřída. ...

Palestra Kbelská 10 přinesla běžecké jaro i rekordy, vítězí Strnad a Stýblová
3. března 2024 Závody, Tomáš Nohejl, foto: Petr Váňa

Palestra Kbelská 10 přinesla běžecké jaro i rekordy, vítězí Strnad a Stýblová

Jen těsně o 35 kusů se nevyprodala navýšená kapacita 1500 startovních čísel. Jeden z nedávno vyhlášených TOP běhů loňského roku Palestra Kbelská desítka na severovýchodním kraji Prahy i tak nabídla řadu rekordů, v ideálním počasí (13 stupňů, místy slunce a hlavně bezvětří) též bezvadnou atmosféru i s kapelou na startu ...

Stewartová má ze Španělska osobák na desítce
25. února 2024 Závody, text: red, foto: Puma

Stewartová má ze Španělska osobák na desítce

Česká rekordmanka na maratonské i půlmaratonské trati Moira Stewartová si zpestřila přípravu na olympijské hry závodem na 10 kilometrů ve španělském Castellónu, kde doběhla v čase 32:41. Stewartová si tak o tři vteřiny vylepšila osobní rekord na silnici. „Z času nejsem nadšená, ale zároveň nejsem ani zklamaná,“ uvedla Stewartová. Svěřenkyně ...

provozovatel

partneři českého běžeckého klubu